• 1

karpouzi

Καρπούζι, Ο πολύτιμος και υποτιμημένος καρπός του καλοκαιριού με τα απεριόριστα ωφέλη για την υγεία, ειδικά για τους άντρες – που δεν είναι γνωστά. Το καρπούζι αντιμετωπίζεται ως η ελαφριά και δροσιστική τροφή μετά τα καλοκαιρινά γεύματα ενώ ίσως θα έπρεπε να επιβάλλεται ως απαραίτητη καθημερινή διατροφική ρουτίνα για άτομα επιρρεπή σε συγκεκριμένες παθήσεις ή που ήδη νοσούν...

Οι Παλαιστίνιοι έλεγαν παλιότερα ότι την περίοδο που ωριμάζει το καρπούζι δεν πρέπει να μαγειρεύει κανένας ενώ αυτοί που διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειες των ανατολικών θρησκειών και ειδικά για τους πληθυσμούς που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά τον καύσωνα της ερήμου, προβάλλουν το καρπούζι ως την ιδανική τροφή για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης σε αντίθεση με το αλκοολ και το χοιρινό κρέας.

Πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, απαραίτητων στοιχείων για κάθε οργανισμό μπορεί να παράσχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο. Μεταξύ των πολύτιμων για την υγεία συστατικών που περιέχει είναι η βεταΐνη, η βιταμίνη Β-6, η θειαμίνη, το κάλιο, το λυκοπένιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, το παντοθενικό οξύ, η ριβοφλαβίνη, το σελήνιο, το φυλλικό οξύ, το φώσφορο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός,η χολίνη.
Το καρπούζι έχει σημαντική θεραπευτική επίδραση στις παθήσεις του ήπατος και σε αντιστοιχες χρόνιες φλεγμονές..Σημαντική επίδραση έχει επίσης σε όσους έχουν χρόνιες φλεγμονές στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη. Η συστηματική πρόσληψη λυκοπενίου που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της καθημερινής κατανάλωσης καρπουζιού έχει αποδειχθεί σε πολλλες μελέτες ότι συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνινσης καρκίνου του προστάτη.

Η συχνή επίσης πρόσληψη λυκοπενίου που περιέχεται στο καρπούζι μπορεί επίσης να προστατεύσει από παθήσεις του καρδιακού συστήματος ενώ σε έρευνα που έχει δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1 βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία των αρτηριών.

Η αντιοξειδωτική επίσης δράση της βιταμίνης C που υπάρχει στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που οδηγούν στην εκδήλωση καρκίνου ενώ είναι απαραίτητη και για την ανάπτυξη του κολλαγόνου. Βοηθά επίσης μαζί με μια ολόκληρη κατηγορία ουσιών στηυ μείωση των πιθανοτήτων για την εκδήλωση άσθματος.

Τέλος η βιταμίνη Α που επίσης περιέχεται στο καρπούζι είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών του σώματος ενώ είναι σχεδόν περιττό να αναφέρουμε το πόσο συμβάλλει το καρπούζι στην ενυδάτωση του σώματος..

Πέρα από τα πολλαπλά ωφέλη του στην υγεία η αξεπέραστη γεύση του το καθιστά δικαιολογημένα μια από τις μοναδικές αισθήσεις του Καλοκαιριού....

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές