• 1
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 12:24

Γιατί ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει το αμερικανικό κοινό

Αρθρογράφος Δ.Β. Σακελλαρίου

Η αμεσότητα του λόγου και της έκφρασης – ακόμα και εάν για πολλούς πλησιάζει πολλές φορές τα όρια του γραφικού – τα απλοικά επιχειρήματα που δίνουν σχεδόν αυτονόητα συμπεράσματα και η συστηματική ενεργοποίηση του θυμικού είναι  σε θέση να προσελκύσουν και να ενεργοποιήσουν μια μεγάλη μάζα εκλογικού κοινού.

Όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε πολλά ανά τον κόσμο εθνικά ακροατήρια.

Ιδιαίτερα ένα κοινό φοβισμένο, τρομοκρατημένο που βρίσκεται υπό καθεστώς ισχυρής ψυχικής και κοινωνικής πίεσης και αντιμέτωπο καθημερινά με πολλαπλά και διαφορετικής φύσεως προβλήματα, δεν δύναται και δεν θέλει να μπει σε περίπλοκους συλλογισμούς για το μέλλον και τη διαχείρισή του. Πόσω μάλλον για το μέλλον της χώρας του και την επίπτωση που θα έχει αυτό στην πορεία και στη συνολική σταθερότητα ή αστάθεια του κόσμου.

Αυτά τα εκατομμύρια του ετερογενούς αλλά μαζικά ανήσυχου εκλογικού σώματος  των ΗΠΑ περιμένει άμεσα και αναζητά λύσεις.

Λύσεις άμεσες. Απτές. Κατανοητές και υλοποιήσιμες. Για την Τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση , τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της δύσκολης καθημερινής διαβίωσης του μέσου αμερικανού πολίτη .

Αυτό είναι το κριτήριο επιλογής του εκάστοτε πολιτικού που επιλέγεται ως εκφραστής και εκτελεστής των αιτημάτων του πολίτη. Αιτήματα που δεν συνταυτίζονται  πλέον τόσο με ιδεολογικά ή εθνικά οράματα αλλά με την άμεση αλλαγή της καθημερινότητας του - ασχέτως αυτό εάν είναι ορθολογικό, ηθικό και κοινωνικά ωφέλιμο .

Τα «λόγια» και οι αναλύσεις δεν ανταποκρίνονται πλέον στη σχιζοφρενική σχεδόν απαίτηση από τα εκλογικά ακροατήρια, της άμεσης λύσης στο εκάστοτε ατομικό ή συλλογικό πρόβλημα. Όλα τα άλλα αντιστοιχούν σε ιδεολογικούς οραματισμούς μιας άλλης εποχής που σήμερα απλώς δεν επαρκούν.

Και αυτό γιατί το εκλογικό κοινό σήμερα μπορεί να εξακολουθεί να «αφήνεται» στη μυθοπλασία της υπόσχεσης αλλά είναι αρκετά πιο κυνικό με αίτημα την άμεση απάντηση και το αντίκρισμα στην καθημερινότητά του και όχι στον εκάστοτε ιδεολογικό οραματισμό.

Γιατί ίσως έχει κατασταλάξει ότι η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί και δεν θέλει να ανταποκριθεί  πλέον σε κανένα ιδεολογικό ή εθνικό όραμα  με ειλικρινή πρόθεση …

Αναμένοντας βέβαια πάντα τις εξαιρέσεις...

ameriki trump

Η λύση και η ανάλυση

Βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν,  με 29 σοβαρά τραυματισμένους πολίτες. Λίγες ημέρες μάλιστα μετά την Τραγική Επέτειο Μνήμης της αιματοβαμμένης 11ης Σεπτεμβρίου που ξυπνά συλλογικά αισθήματα απειλής στον αμερικανικό λαό, από τον αόρατο ή ορατό μουσουλμανικό φονταμενταλισμό.

Και ενώ είναι σχεδόν δεδομένο από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση η Χίλαρι  ως εκφραστής της Δημοκρατικής Παράταξης επιλέγει να μείνει ένα βήμα πίσω, καθυστερώντας να κατηγοριοποήσει την απειλή και συστήνει στους σοκαρισμένους πολίτες ψυχραιμία λέγοντας:

«Πιστεύω ότι είναι πάντα φρόνιμο να περιμένουμε πληροφορίες πριν συνάγουμε κάποιο συμπέρασμα».

Σε ένα κοινό με ιδιαίτερα ενεργοποιημένα αντανακλαστικά σε θέματα τρομοκρατίας, κοινωνικής τάξης και ασφάλειας αυτό συνιστά αυτοκτονική επιλογή σε επίπεδο επικοινωνίας.

Την ώρα μάλιστα που ο ανθυποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλτ Τραμπ έσπευδε να ενημερώσει το ακροατήριο του στο Κολοράντο πριν καν γίνει γνωστή η είδηση από τα μέσα λέγοντας ότι :

«Λίγο πριν κατέβω από το αεροπλάνο, έσκασε μια βόμβα στη Νέα Υόρκη και ακόμη κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί» και να προτρέψει σε συντονισμένη γραμμή άμυνας και στρατηγικής γραμμής των πολιτών για το μέλλον, εμψυχώνοντάς τους με εκφράσεις όπως:

«πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στον κόσμο μας, στην χώρα μας, αλλά θα γίνουμε πιο σκληροί, πιο έξυπνοι και διαρκώς σε εγρήγορση και θα το τελειώσουμε»

Ασχέτως τι θα επιλέγαμε ως ενδεδειγμένη γραμμή αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος για εμάς ,ποιον λέτε να προτιμήσουν οι Αμερικανοί πολίτες με τη δεδομένη ψυχολογία που έχουν ανάμεσα στο Καλό και το Κακό και τη συγκεκριμένη συλλογιστική αντιμετώπισης κάθε είδους απειλής για την κοινωνία τους;

Είναι σχεδόν τόσο προφανές που φαίνεται έως και προκαθορισμένο…

ameriki trump

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές