ellhniki kypros

Οι Έλληνες έχουμε την τύχη και την ατυχία να ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, πανέμορφο αλλά ταυτόχρονα πολύ μεγάλης και καθοριστικής γεω-στρατηγικής αξίας. Ο τόπος μας, κατέχει ουσιαστικά τις τρεις θέσεις κλειδιά της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι το σταυροδρόμι  σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική).

Όποιος κατέχει τον Ελληνικό τόπο, μπορεί να ελέγχει όλες τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές που γίνονται μεταξύ των τριών  ηπείρων. Ταυτόχρονα, ο κατέχων αυτό το σημαντικό φυσικό πέρασμα έχει και μεγάλη πολιτική επιρροή διεθνώς που απορρέει από τον έλεγχο της γεωγραφικής θέσης.

Τα τρία κύρια κλειδιά της Ανατολικής Μεσογείου είναι τα Στενά των Δαρδανελλίων, τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος. Από το Νοέμβρη του 1869 θα προστεθεί και ένα τέταρτο κλειδί η Διώρυγα του Σουέζ.

Την κατοχή και τον έλεγχο των στρατηγικών αυτών σημείων θα θελήσουν να έχουν όλες οι κατά εποχές Μεγάλες Δυνάμεις του πλανήτη μας. Αυτό επιζητούσαν οι Φράγκοι, οι Βενετοί, οι Καταλανοί και οι Βρετανοί από τον Μεσαίωνα. Αυτό πέτυχαν και οι Τούρκοι έχοντας σκλαβωμένους τους Έλληνες για 500 χρόνια περίπου.

Αυτό επεδίωξαν και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής μας με διάφορους τρόπους άλλοτε φανερούς και άλλοτε υποχθόνιους και σιωπηλούς, μέσω περίεργων καταστάσεων.

Τα στενά των Δαρδανελλίων παρέμειναν κάτω από την τουρκική κυριαρχία παρά τις κατά περιόδους προσπάθειες των Μεγάλων Δυνάμεων να τα ελέγξουν ακόμη και με στρατιωτικές επεμβάσεις των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων καθώς και της Αμερικής (απόβαση στην Καλλίπολη 1914 και 1920) Το ίδιο έγινε και με τη Διώρυγα του Σουέζ που ανήκει στο κράτος της Αιγύπτου (επέμβαση Αγγλογάλλων τον Οκτώβρη του 1956, πόλεμος με το Ισραήλ το1973 κλπ).

ellhniki kypros

Τα δυο Ελληνικά κλειδιά στη Μεσόγειο

Τα δύο άλλα όμως σημαντικά κλειδιά της Ανατολικής Μεσογείου ανήκουν στους Έλληνες. Το νεοελληνικό κράτος κατόρθωσε με αγώνες αίματος να απελευθερώσει τα νησιά του Αιγαίου που ελέγχουν το βορειοανατολικό θαλάσσιο πέρασμα εξ ίσου όσο και τα Δαρδανέλλια. Μας αφαίρεσαν όμως για λόγους ισορροπιών την Ίμβρο και την Τένεδο. Το Αιγαίο μετά από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε ξανά μια Ελληνική λίμνη, μετά την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων  που βρίσκονταν κάτω από ιταλική κατοχή.

Σκλαβωμένο κάτω από την αγγλική κατοχή, αλλά με πλειοψηφία 80 % Ελληνικού πληθυσμού παρέμεινε το άλλο κλειδί, η πανέμορφη και μαρτυρική  Κύπρος. Όπως ήταν φυσικό οι Κύπριοι αδελφοί μας αναζητούσαν την απελευθέρωση τους, την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού κατοχής και την Ένωση του νησιού με την μητέρα Ελλάδα. Οι Άγγλοι ξέχασαν τις παλαιότερες υποσχέσεις που έδιναν όταν ήθελαν τους Έλληνες να πολεμούν στο πλευρό τους και προσπαθούσαν να κρατήσουν με κάθε μέσο ακόμα και με τρομοκρατία να διατηρήσουν τον έλεγχο στη Μεγαλόνησο σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που έχαναν τις άλλες προσβάσεις τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε Αίγυπτο και Παλαιστίνη.

Μην μπορώντας να αντισταθούν στις λαικές πιέσεις και την ένοπλη αντίσταση της ΕΟΚΑ οι πονηροί Άγγλοι έβαλαν στο παιχνίδι τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι θέλοντας να ξανά-αποκτήσουν τα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να γίνουν μεγάλη περιφερειακή δύναμη, μπήκαν πρόθυμοι στο παιχνίδι προκειμένου να ξανααρπάξουν το νησί της Αφροδίτης, την Κύπρο. Έχοντας δε τα δύο από τα τέσσερα κλειδιά της Ανατολικής Μεσογείου, τα στενά των Δαρδανελλίων και την Κύπρο με τους γνωστούς εκβιασμούς πίστευαν ότι γρήγορα θα αποκτούσαν και κάποια νησιά του Αιγαίου.

Οι Άγγλοι με το γνωστό «διαίρει και βασίλευε» κατόρθωσαν να ανακηρυχθούν εγγυήτρια δύναμη στην Ελληνοτουρκική διαμάχη και να διατηρήσουν τις δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στο νησί. Βέβαια και αυτοί όπως φάνηκε καθαρά με το σχέδιο «Ανάν ΙΙ» έχουν κατά νου να τις μετατρέψουν σε καθαρά νόμιμο αγγλικό έδαφος, αφού προσπάθησαν να κατοχυρώσουν στις αγγλικές βάσεις και χωρικά ύδατα.

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Έψαχναν για αφορμή. Παρά λίγο να κάνουν εισβολή το 1964 αλλά με αμερικανικό βέτο αποφεύχθει. Οι Τούρκοι όμως έχουν μακροχρόνιο εθνικό ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό και ξέρουν να περιμένουν. Η ευκαιρία τους δόθηκε το 1974 και την άρπαξαν «από τα αυτιά». Επωφελήθηκαν και τα μέγιστα από την έλλειψη εξουσίας που παρουσιάστηκε εκείνες τις ημέρες και στις  ΗΠΑ. Ήταν η κατακορύφωση του Γουότεργκεϊτ . Ο πρόεδρος Νίξον βρισκόταν κάτω από δικαστική πίεση, ήταν υπό παραίτηση που τελικά ανακοινώθηκε λίγες μέρες αργότερα. Το Ελληνικό ζήτημα ήταν σε δεύτερη μοίρα στην Ουάσινγκτον που αντιμετώπιζε τα δικά της προβλήματα και την αναγκαστική αλλαγή προέδρου. Έτσι η Τουρκία μπορούσε να δράσει χωρίς πολλά εμπόδια.

ellhniki kypros
Η τραγωδία του 1974

Η Ελληνική αφροσύνη ξανά χτύπησε. Το καθεστώς Ιωαννίδη νόμισε ότι μπορούσε να μεγαλουργήσει και τσίμπησε το δόλωμα που του έστησαν χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί τη μεγάλη φάκα που υπήρχε από πίσω.

Οι Ελληνικοί παραλογισμοί, οι εμφύλιες διαμάχες μας για εξουσία και η σιωπηλή εσωτερική προδοσία άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για μια ακόμα μεγάλη εθνική τραγωδία. Η τουρκική απόβαση στο νησί έγινε γεγονός και η τουρκική κατοχή μια φρικτή πραγματικότητα.

Πολλά τα λάθη δημιούργησαν αυτή την νέα Εθνική Τραγωδία . Πολλά έχουν γραφεί μέχρι σήμερα και πολλά θα γραφούν ακόμα, όπως και πολλά θα αποκαλυφθούν αφού διαπράχθηκε μια μεγάλη προδοσία εις βάρος του Ελληνικού Έθνους.

 Η προδοσία είναι τόσο μεγάλη που κανείς μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να ανοίξει το φάκελο της Κύπρου. Κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό στα υπόγεια της Βουλής, προφανώς για να μη μάθουμε την αλήθεια και για να μην αποδοθούν ευθύνες .

 Το μόνο που είναι γνωστό είναι ένα μέρος της τουρκικής θηριωδίας, που καταπάτησε κάθε είδους διεθνή νομιμότητα αλλά και κάθε μορφής ανθρώπινα δικαιώματα και συνθήκες. Ο τουρκικός «Αττίλας» και η αγριότητα δεν ανήκει στο παρελθόν αλλά είναι ένα πολύ δυνατό απειλητικό παρόν για τους Έλληνες και όλους τους γύρω λαούς.

ellhniki kypros