• 1

spyrou interview

Την στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία με μεθοδεύσεις προσπαθεί να μετατραπεί ξανά σε τζαμί ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και η Ελληνική κυβέρνηση επιλέγει την ίδια στιγμή να ψηφίσει στην Ελληνική Βουλή την ανέγερση Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Διεθνούς οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», αγωνίζεται προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα Ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας και προσευχής στον «Παρθενώνα» της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης την Αγιά Σοφιά. Όχι σήμερα αλλά εδώ και χρόνια με συντονισμένες κινήσεις, προσεκτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Ο αυτοδημιούργητος Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, που είναι διακεκριμένος πολιτικός στις ΗΠΑ (ανώτατο κομματικό στέλεχος των Δημοκρατικών φτάνοντας στα υψηλότερα αξιώματα και Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα), έβαλε ως στόχο ζωής την πραγματοποίηση Θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία. Παρά τις δυσκολίες που βρίσκει στην προσπάθεια του από την τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζει ακούραστος αντιμετωπίζοντας όλα τα εμπόδια που τοποθετεί η κυβέρνηση της «φίλης και συμμάχου» χώρας, που θέλει να παρουσιάζεται τελευταία και ως προασπιστής των ελευθεριών και της δημοκρατίας!

Ο «patriotis.gr» συνάντησε τον Κρις Σπύρου και συζήτησε μαζί του για τη δράση της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» και τις άοκνες προσπάθειες του στην επίτευξη του ιερού – αλλά και αυτονόητου - στόχου.

patriotis.gr: Κύριε Σπύρου από το 2005 είστε ο Πρόεδρος της κίνησης για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως ναού της Ορθοδοξίας. Πώς είδατε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επέτρεψε την ανάγνωση του Κορανίου τις ημέρες του Ραμαζανιού και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μέσα στην Αγία Σοφιά;

spyrou interview

Κρις Σπύρου: Η Κυβέρνηση του Ερντογάν ζήτησε από την ηγεσία της θρησκείας του Ισλάμ στην Τουρκία να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η ηγεσία της θρησκείας του Ισλάμ είπε στον κ. Ερντογάν ότι αυτό το απαγορεύουν οι κανόνες του Μεγάλου Προφήτη της θρησκείας του Ισλάμ Μωάμεθ οι οποίοι λένε συγκεκριμένα τα εξής:

«Τούτο είναι το μήνυμα του Μωάμεθ  Ιμπν Αμπτουλάχ ως διαθήκη σε αυτούς που ασπάζονται τη Χριστιανοσύνη.  Όπου κι αν βρίσκονται, είμαστε μαζί τους.

  • Υπηρέτες, βοηθοί και οπαδοί μου, στηρίξτε τους Χριστιανούς, γιατί οι Χριστιανοί είναι πολίτες μου. Και μα τον Αλλάχ, κατακρίνω και οργίζομαι για όλα όσα τους δυσαρεστούν.
  • Κανένας να μην καταστρέψει τον Οίκο της θρησκείας τους. Να προκαλέσει ζημιά ή να μεταφέρει κάτι από αυτόν σε οικίες Μουσουλμάνων. Αν κάποιος πάρει κάτι από αυτά, θα παραβιάσει τη διαθήκη του Θεού και θα δείξει ανυπακοή στον Προφήτη του.
  • Οι Εκκλησίες τους πρέπει να προστατεύονται. Δεν πρέπει να τους εμποδίζονται από το να τις ανακαινίσουν. Η ιερότητα των Εκκλησιών τους επιβάλλεται να είναι σεβαστή.
  • Κανένας από το έθνος του Ισλάμ δεν μπορεί να παρακούσει αυτή τη διαθήκη μέχρι την Τελευταία Ημέρα».

Αυτό που μπορείς να κάνεις κ. Ερντογάν είναι να ζητήσεις από μένα να επιτρέψω σ’έναν μόνο από την θρησκεία σας να κάνει την ανάγνωση του κορανίου μέσα σε χριστιανική εκκλησία, η οποία είναι η Αγία Σοφία.

Η θρησκεία του Ισλάμ επιτρέπει σε Μουσουλμάνους να συμπροσευχηθούν με Χριστιανούς σε Χριστιανικό θρησκευτικό χώρο.

Επομένως ποτέ ηγέτης της θρησκείας του Ισλάμ στην Τουρκία δεν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Και ποτέ ηγέτης της θρησκείας του Ισλάμ δεν είπε ότι η Αγία Σοφία είναι κάτι άλλο από Χριστιανικός ναός. Επομένως η τελευταία πολιτική κίνηση της Κυβέρνησης της Τουρκίας επιβεβαιώνει πια και την πολιτική αναγνώριση της Αγίας του Θεού Σοφίας, την Αγιά Σοφιά ως Χριστιανικό Ναό.

Το επόμενο βήμα της Κυβέρνησης Ερντογάν είναι να επιτρέψει στην Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας να δημιουργήσει τη νομική δομή για να επανέλθει η Αγία Σοφία στην αρχική της χρήση ως Χριστιανική Εκκλησία και ως Καθεδρικός Ναός και σύμβολο της Χριστιανικής Ορθόδοξης πίστης, όπως είναι η Μέκκα για τους πιστούς της θρησκείας του Ισλάμ, όπως ο Ναός του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για τους πιστούς της Καθολικής Χριστιανικής Πίστης και όπως ο Τοίχος των Δακρύων για τους Πιστούς της Εβραϊκής θρησκείας. Και όταν αυτό θα γίνει, γιατί θα γίνει, θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε Παγκόσμια ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, όπως και πρέπει.

Πάντως ευχαριστούμε την Κυβέρνηση του Ερντογάν για την πολιτική αναγνώριση ότι η Αγία Σοφία είναι Χριστιανική εκκλησία, όπου ένας πιστός της θρησκείας τους ιμάμης, μπορεί να προσευχηθεί ελεύθερα. Και ίσως είναι η αιτία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε και εμείς στην εκκλησία μας το ίδιο.

Εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» θα προσευχηθώ στην Αγία του Θεού Σοφία να ξεπεράσει τα προβλήματα τα οποία αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει ο Ερντογάν. Και δέχομαι να είναι η πρώτη μας προσευχή όταν ελεύθερα θα λειτουργήσουμε στη Μεγάλη Εκκλησία της του Θεού Σοφίας, την Αγία Σοφία μας.

patriotis.gr: Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτό το ζήτημα; Ήταν οι ενδεδειγμένες;

Κρις Σπύρου: Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο για καμία Κυβέρνηση, ούτε την Ελληνική, ούτε την Ρωσική ούτε την Αμερικανική όπου είναι η έδρα της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας». Το θέμα της Επαναλειτουργίας της Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας είναι μεταξύ των πιστών της Χριστιανικής Πίστης και της Κυβέρνησης της Τουρκίας. Οι Πιστοί είναι οι κληρονόμοι του δικαιώματος της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας, όχι οι πολιτικοί της χώρας.

spyrou interview

patriotis.gr: Τί ακριβώς κάνει η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας. Γνωρίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 επιχειρήσατε να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στον ναό της Αγίας Σοφίας, που τελικά όμως δεν πραγματοποιήθηκε;

Κρις Σπύρου: Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφία ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό την «αποκατάσταση του μεγάλου ναού της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στην Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη), στην Τουρκία, σε ενεργή εκκλησία της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης και η επανεγκαθίδρυση της Αγίας Σοφίας ως τον Ιερό Οίκο Προσευχής για όλους τους Χριστιανούς του κόσμου και ως η Βασιλική – έδρα της Ορθοδοξίας – όπως ήταν και πριν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους Οθωμανούς το 1453 μ.Χ.».

Το 2010 στο πλαίσιο της Κωνσταντινούπολης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010 ζητήσαμε επίσημα από την Τουρκική Κυβέρνηση να τελεστεί Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στην Αγία Σοφία.

Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας και της Κυβέρνησης του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, μας πρότειναν να προσευχηθούμε μυστικά ως αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας μέσα στην εκκλησίας μας.

Δεν δεχτήκαμε την τουρκική πρόταση γιατί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προσδιορίζουν οι κυβερνήσεις το πώς και το πότε θα προσευχηθεί κάποιος στην εκκλησία της θρησκείας του. Οπότε ξεκινήσαμε 200 άτομα της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στις 16/09/2010 να μεταβούμε στην Πόλη και να τελέσουμε Θεία Λειτουργία στην εκκλησία μας.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα εκ μέρους του τότε Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με το ακόλουθο γράμμα μας ειδοποίησε ότι δε θα μας επιτρέψουν την είσοδο στην Τουρκία.

spyrou interview

Δείτε το γράμμα του Τούρκου πρέσβη σε Ελληνική μετάφραση

epistoli tourkou presvi

Η Τουρκία στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κρις Σπύρου: Με Ορθόδοξο ιερέα και Ορθόδοξο Χριστιανό Μητροπολίτη, τελέσαμε Θεία Λειτουργία στα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην Αλεξανδρούπολη στις 17/09/2010 στην αόρατη Αγία Σοφία, όπως από το 1453 οι παππούδες μας έχουν τελέσει λειτουργίες στην αόρατη αγία Σοφία τους. Έως ότου έρθει η μέρα που θα γίνει στην Εκκλησία μας, στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Η θεία λειτουργία είχε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από 15 περίπου τηλεοπτικούς σταθμούς εντός της Τουρκίας, και ασφαλώς από κανένα Ελληνικό κανάλι εθνικής εμβέλειας παρά μόνο από μερικά τοπικά.

Για την άρνησής της πήγαμε την Κυβέρνηση της Τουρκίας στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Το δικαστήριο αποφάνθηκε μετά από 3 χρόνια ότι δεν είχαμε εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπως προβλέπεται, και απέρριψαν το αίτημά μας.

Ακολούθησαν οι σημαντικές ταραχές στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία με τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών της θρησκείας του Ισλάμ.

Φοβούμενοι τις αντιδράσεις των τζιχαντιστών κατά της Εκκλησίας μας, παγώσαμε το θέμα της διεκδίκησης για ένα χρονικό διάστημα εν αναμονή των εξελίξεων.

Σύντομα θα ξεκινήσουμε την τελική οδό της διεκδίκησης να επανέλθει η Αγία Σοφία στην αρχική της χρήση ως Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία και Σύμβολο του Ορθόδοξου Αγώνα και είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε με την υποστήριξη εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών, οι οποίοι περιμένουν 563 χρόνια.

patriotis. gr: Μακάρι ο μεγάλος αριθμός των πολιτικών μας στην Ελληνική Βουλή, να είχαν τα ίδια πιστεύω και να έδειχναν την ίδια μαχητικότητα και επιμονή του κ. Κρις Σπύρου πάνω εθνικά μας προβλήματα, που ταλανίζουν την πατρίδα μας.

spyrou interview

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές