• 1

spyrou interview

Λίγες μέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, το σημαίνον στέλεχος των Δημοκρατικών και από τους πρώτους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον, ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός Κρίς Σπύρου, μιλάει στο «patriotis.gr», για τις Προεδρικές Εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τον καθοριστικό ρόλο της Ομογένειας στις δύο πιο κρίσιμες πολιτείες του Νιου Χαμσάϊρ και της Βόρειας Καρολίνας, αλλά και για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τους τζιχαντιστές.

Με την καθοριστική ματιά του, ο επιτυχημένος Έλληνας Ομογενής, που γνωρίζει την αμερικανική πολιτική σκηνή εκ των έσω, αναλύει στον «patriotis.gr» τις απόψεις του για την Αμερικανικές εκλογές και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Ο Κρις Σπύρου έχει παρέμβει πολλές φορές υπέρ των εθνικών δικαίων της Ελλάδος και εξακολουθεί να μάχεται για τη διαφύλαξη της ταυτότητας της Αγιά Σοφιάς ως Ορθόδοξου Ναού περιγράφει το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην αμερικανική ήπειρο, στις σχέσεις της Ελλάδος με την Αμερική και στο διεθνές πεδίο των αναταράξεων.
 

Αμερικανικές εκλογές και Ελλάδα

Υπήρξατε Γερουσιαστής και σημαντικό στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος στην Αμερική. Πώς βλέπετε τις τωρινές Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ και την διεξαγόμενη προεκλογική εκστρατεία;

Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα έχουν δύο νικητές. Την Χίλαρι Κλίντον και τον αμερικανικό λαό. Αυτό γιατί ο αντίπαλος της Κλίντον, ο κ. Τράμπ πάσχει από πολλά σύνδρομα. Το πρώτο και χειρότερο είναι η ανευθυνότητα. Η έλλειψη σεβασμού προς τον Αμερικανό πολίτη, την γυναίκα, τους μουσουλμάνους, τους ισπανόφωνους, τους Αφροαμερικανούς και γενικά όσους δεν είναι πλούσιοι και απογοητευμένοι, γιατί δεν μπόρεσαν να πλουτίσουν κι αυτοί όπως πλούτισε ο ίδιος. Και το χειρότερο από όλα, είναι η έλλειψη σεβασμού προς τη δημοκρατία και στην ψήφο του πολίτη. Όταν είπε στην πρόσφατη τηλεοπτική αναμέτρηση που είχε με την Χίλαρι, ότι μπορεί να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, αν το πιστεύω ήταν το χαμηλότερο σημείο της εκλογικής αναμέτρησης, κάτι που δεν έχει ξαναειπωθεί ποτέ από υποψήφιο για την προεδρία στις ΗΠΑ, από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα.

spyrou interview

Πιστεύετε ότι για τρίτες συνεχόμενες εκλογές το Δημοκρατικό κόμμα θα εκλέξει και πάλι δικό του Πρόεδρο, με την επιλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας ως υποψηφία για Πρόεδρος της Αμερικής, την κα Χίλαρι Κλίντον;

Είναι η πρώτη φορά που Δημοκράτης θα κερδίσει τρίτη συνεχόμενη τετραετία. Και είναι απολύτως δίκαιο να είναι γυναίκα, και ιδιαίτερα η Χίλαρι Κλίντον. Αν συγκρίνουμε την πρόσφατη τρίτη τετραετία που κέρδισε το ρεπουμπλικανικό κόμμα με τον Τζόρτζ Μπους, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, με την Χίλαρι Κλίντον να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα, τότε μόνο καλός οιωνός μπορεί να είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας θυμίζω ότι και ο Μπιλ Κλίντον ήταν ο πρώτος δημοκρατικός που κέρδισε δεύτερη συνεχή τετραετία μετά από το 1938. Έως το 1992 κανένας υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος δεν κέρδισε δεύτερη τετραετία. Ούτε ο Τρούμαν, ούτε ο Κέννεντυ, ούτε ο Τζόνσον, ούτε ο Κάρτερ.

Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν ότι υπάρχει μια έξαρση του φυλετικού ζητήματος στην Αμερική. Είναι μια υπερβολή στην παρουσίαση των γεγονότων ή υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στην αμερικανική κοινωνία;

Δεν υπάρχει νέο ουσιαστικό πρόβλημα, παρά μόνο η συνέχιση της ιστορίας των φυλετικών διακρίσεων, από τις οποίες οι ΗΠΑ υποφέρουν για περισσότερο από 200 χρόνια. Σας υπενθυμίζω ότι κατέληξε σε Εμφύλιο Πόλεμο, η προσπάθεια του τότε Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, να εντάξει τους Αφροαμερικανούς κατοίκους των ΗΠΑ στο κοινωνικό σύνολο.

Πώς βλέπετε σήμερα, τις σχέσεις της Ελλάδος με τις ΗΠΑ και τη διαμόρφωση τους μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο;

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας ήταν, είναι και θα παραμείνουν πολύ καλές. Με την Χίλαρι Κλίντον θα είναι ακόμη καλύτερες. Σας ενημερώνω ότι ο πρόεδρος της εκλογικής της εκστρατείας, ο Τζον Ποντέστα, είναι Έλληνας από την πλευρά της μητέρας του, η οποία κατάγεται από το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Επίσης, έχει και πολλούς άλλους Ελληνοαμερικανούς υποστηρικτές. Η πρώτη Επιτροπή για την προώθηση της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον έχει συγκροτηθεί από μένα, έπειτα από κατάθεσή μου στο Υπουργείο Εσωτερικών της Πολιτείας του Νιου Χάμσαιρ το 2013. (www.in2016runhillaryrun.org)

spyrou interview

Η Ελληνική ομογένεια μπορεί να έχει κάποιο ρυθμιστικό ρόλο, όπως παλιά ή είναι αποδυναμωμένη;

Επειδή η εκλογή για Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται από Εκλέκτορες, και επειδή η κάθε Πολιτεία στην οποία πλειοψηφεί ο υποψήφιος, παίρνει όλους του εκλέκτορες, δύο σημαντικές πολιτείες στις εκλογές του 2016, τυγχάνουν να είναι το Νιου Χαμσάϊρ, η Πολιτεία που διαμένω εγώ και η Βόρεια Καρολίνα. Και οι δυο αυτές Πολιτείες, έχουν σημαντικό αριθμό ομογενών ψηφοφόρων, και ιδιαιτέρως το Νιού Χάμσαιρ. Με αυτή την έννοια, η Ελληνοαμερικανική παροικία σε αυτές τις δυο Πολιτείες, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, και κυρίως στη Β. Καρολίνα όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή διαφορά μεταξύ των υποψηφίων.

Ελληνοτουρκικά – Μέση Ανατολή

spyrou interview

Ποιες νομίζετε ότι θα είναι οι εξελίξεις με τις σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις απειλές που διατυπώνει για τα νησιά του Αιγαίου;Πώς κρίνετε τον Ερντογάν;

Δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη. Οι Ευρωπαίοι με τον Ερντογάν, θα υποφέρουν αυτά που υποφέρουμε κι εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Και οι δυο «τα ‘χουν χαμένα» όπως έλεγε η γιαγιά μου, και κάθε μέρα έρχονται με νέες προκλήσεις και νέες ανοησίες. Όσον αφορά για το πως κρίνω τον κ. Ερντογάν, τον κρίνω με τον ίδιο τρόπο που τον κρίνει η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος. Δηλαδή, με βάση την συμπεριφορά του. Ανεύθυνα, επιπόλαια και αυταρχικά.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία, θα έχουν επίδραση στις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία και τον Μουσουλμανικό κόσμο;

Το πρόβλημα της Συρίας είναι Ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη και η Τουρκία είναι αυτοί που προκάλεσαν την καταστροφή της Συρίας και την μετανάστευση 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Καιρός είναι να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι τις ευθύνες τους. Συχνά καταστρέφουν την ανθρωπότητα προκαλώντας πολέμους, (Πρώτο Παγκόσμιο, Δεύτερο Παγκόσμιο, Γιουγκοσλαβικό, Συρία-Μέση Ανατολή) περιμένοντας μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τους βρουν την λύση.

Οι αναταραχές που γίνονται στις Μουσουλμανικές χώρες είναι κοινωνικές, ή θρησκευτική αντιπαράθεση μεταξύ Σουνιτών και Σιϊτών;

Είναι θρησκευτικός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, τον οποίο δημιούργησαν οι εξτρεμιστές και από τις δυο πλευρές και έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.

spyrou interview

Από που έχουν ξεκινήσει όλοι αυτοί οι φανατικοί Τζιχαντιστές; Υπάρχει πιθανότητα για τέτοιου είδους φασαρίες στην περιοχή μας;

Οι φανατικοί Τζιχαντιστές είναι προϊόν της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, με αντιπαραθετική Σιϊτική συνεισφορά από το Ιράν. Σας υπενθυμίζω ότι χιλιάδες Τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν την Τουρκία ως πέρασμα προς το Ιράκ, την Συρία και πρόσφατα προς την Λιβύη. Δεν βλέπω καμία πιθανότητα για τέτοιου είδους «φασαρίες» στην περιοχή της Ελλάδας.

Έχετε μια πολύ μεγάλη εμπειρία από την παρουσία σας στην διεθνή πολιτική σκηνή, όπως με την κρίση στην Γιουγκοσλαβία, καθώς και την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων. Πως αξιολογείτε την στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτά τα σημαντικά θέματα για τον Ελληνισμό;

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που προκλήθηκαν λόγω της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Όσον αφορά την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, έχω πει πολλές φορές ότι η Ελληνική κυβέρνηση στις 7 Απριλίου 1993, πρότεινε και ψήφισε στα Ηνωμένα Έθνη τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου κράτους, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, με ονομασία που περιέχει την λέξη Μακεδονία.

Προετοιμάζετε την έκδοση κάποιο βιβλίο;

Προετοιμάζω δύο βιβλία. Το ένα αφορά τις διαπραγματεύσεις του Ντέϊτον στο Οχάιο, που τερμάτισαν τον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας. Το άλλο, αφορά στην Μακεδονία, με τίτλο «Πούλησαν την Μακεδονία μου».

spyrou interview

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές