caterbury

Αυτά που δεν τολμούν να πουν , οι πολιτικοί μας που βρίσκονται μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο , για την δραματική κατάσταση που ζει ο Ελληνικός λαός και τις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την οδυνηρή κατάσταση , είπε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι , στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Ουλμπι (Justin Welby ) του Καντέρμπουρι , σε ένα πολύ μεστό λόγο αναφέρθηκε για τις προκλήσεις της εποχής μας καθώς και για τις διαμορφούμενες  συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να ζήσει ο σημερινός άνθρωπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αφού αναφέρθηκε πρώτα για την προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης και το όραμα των πρώτων εμπνευστών της με τις Συνθήκες της Ρώμης και του Παρισιού που έγιναν την  « συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των λαών [των κρατών μελών] τους » , συνέχισε στο πως κατέληξε να λειτουργεί σήμερα η Ενωμένη Ευρώπη.  

Μίλησε για την λάθος κατεύθυνση που έχουμε πάρει , την οικονομική που προέκυψε μετά το 2008 και την ανισότητα που ζεί η Νότια Ευρώπη.
Και ως παράδειγμα ανάφερε την κατάσταση και τις δραματικές συνθήκες που αναγκάζεται σήμερα να ζει ο Ελληνικός λαός και με ποιο τρόπο τον οδήγησαν εκεί.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα είπε :

« … Η Ελλάδα είναι η πιο ξεκάθαρο παράδειγμα. Κάλεσαν να εισέλθουν χώρες στην Ευρωζώνη ουσιαστικά με ψεύτικα ενημερωτικά δελτία, με το να δηλώσουν το χρέος τους , πολύ κάτω από την πραγματικότητα, για να πληρούν έτσι , τυπικά , τα κριτήρια για την είσοδο της στο ευρώ. Υπήρχε ένα επίπεδο συμπαιγνία όλων των ενδιαφερομένων, οι οποίοι ήθελαν περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Με το λαμβάνει όμως μια χώρα ένα ουσιαστικά ένα ξένο νόμισμα, η  χώρα χάνει την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της με την έκδοση χρήματος και διογκώνει έτσι το δρόμο του εξόδου από τα προβλήματά της. Εξαρτάται πλέον από εξωγενείς παράγοντες το εμπορικό της ισοζύγιο και όλη η οικονομική της δραστηριότητα.
Δεν μπορεί πια να παράγει εισόδημα επαρκές για όλες τις ανάγκες της , συμπεριλαμβανομένων εξυπηρέτηση του χρέους.

Όταν έφτασε το 2008 η Μεγάλη Ύφεση , ήταν μια μικρή έκπληξη για εμάς σήμερα ότι η Ελλάδα , δεν μπορούσε να πληρώσει τον λογαριασμό. Αυτό ήταν συνέπια και της προηγούμενης κακοδιαχείρισης και διαφθοράς  από μια ελίτ. Οι φτωχοί ενός ολόκληρου έθνους έχουν τεθεί ουσιαστικά σε ακούσια πτώχευση.

Το βάρος έχει πέσει σε εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να επιβιώσουν, και επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν στον δικό τους πόνο προστέθηκε η απελπιστική κατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, και τώρα τα εκατομμύρια, που τους δίνουν λίγη βοήθεια.

Αυτό που είδαμε είναι το παγκόσμιο σύστημα της αγοράς, και ειδικότερα στην  ΕΕ, δανείζουν τους ανθρώπους χρήματα για να αγοράσει  πράγματα και στη συνέχεια να πνίξει τις ελπίδες και το μέλλον τους , όταν δεν μπορούν να τα επιστρέψουν.

Αυτό που έχουμε τώρα είναι φυλακή ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Έτσι, από τη μία πλευρά εάν κοιτάξουμε την πρόοδο που σημειώθηκε μετά τον πόλεμο θα δούμε μια τεράστια αύξηση της υλικής ευημερίας , στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε πολιτικές που πιέζουν και κρατούν μεγάλα τμήματα ολόκληρων χωρών σε όλο και πιο απελπιστική κατάσταση , χωρίς το προφανές όραμα για το πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το γεγονός… »

caterbury

Δηλαδή

Δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Ουλμπι (Justin Welby ) του Καντέρμπουρι – της Μεγάλης Βρετανίας , καταγγέλλει  την σκοπιμότητα κάποιων στην Ευρώπη να μεθοδεύσουν με ψεύτικα στοιχεία από ορισμένα κράτη την είσοδο της στην Ευρωζώνη , ενώ δεν θα έπρεπε.  

Καταγγέλλει επίσης ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθείται με το Ευρώ , είναι η οικονομική ταφόπετρα για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδος αφού δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και ότι έχουμε καταδικαστεί σε φτώχευση.

Καταγγέλλει ότι η Ελλάδα , μετατρέπεται σε μια χώρα φυλακή ενός λαού οφειλέτη !

Ο Αρχιεπίσκοπος θα κλείσει αυτή την ενότητα της ομιλίας του καταγγέλλοντας ότι προσπαθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενότητα για την οικονομική ενσωμάτωση και αγνοούμε την ανάγκη ενσωμάτωσης των ηθικών αξιών , του πολιτισμού, των ονείρων μας αλλά και των ιδανικών μας , λέγοντας :

« … Με λίγα λόγια -. Δεν έχουμε κανένα κοινό όραμα του τι είναι η Ευρώπη, πέρα από ένα όλο και πιο πολύπλοκο ιστό των οικονομικών δραστηριοτήτων…»

caterbury
Βέβαια ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Ουλμπι (Justin Welby ) στην μεγάλη αλλά σημαντική ομιλία του , μπροστά σε ένα συντηρητικό ακαδημαϊκό και πολιτικό ακροατήριο , μίλησε για τα κρίσιμα σημαντικά προβλήματα της παγκοσμιοποίησης , του πολιτισμού , της εννοίας του έθνους , των ηθικών και συλλογικών αξιών που έχει ένας λαός.

Επεκτάθηκε στις κινήσεις για αποθρησκοποίησης της Ευρώπης , αλλά  την τρομοκρατία και τους πολέμους του ISIS και για τον κίνδυνο θρησκευτικών πολέμων
Και έκλεισε την ομιλία του παρουσιάζοντας τον προβληματισμό του για το ποιο θα είναι το νέο όραμα της Ευρώπης μέσα στον σύγχρονο κόσμο με ένα οικονομικό σύστημα που θα πρέπει να θεμελιωθεί επάνω στις εγγενείς αξίες του ανθρώπου και να μην αντιμετωπίζει τους ανθρώπους απλά ως οικονομικές μονάδες.

caterbury