• 1

kinezos prime minister

Ανησυχίες φαίνεται να εκφράζει η κινεζική πλευρά λόγω των ραγδαίων εξελίξεων και ανακατατάξεων στο διεθνές περιβάλλον και ειδικά μετά την εκλογή Τραμπ, ο οποίος έχει αναγάγει την Κίνα ως μία από τις βασικές απειλές για την αμερικανική ανάπτυξη και την παγκοσμιοποίηση ως ένα βασικό εμπόδιο για να ξαναγίνει η Αμερική μεγάλη.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το Βrexit , τις μαζικές και πολύπλευρες ανατροπές στο ευρωπαικό οικοδόμημα που θα συνεχιστούν για μήνες και μια Τουρκία απασφαλισμένη και ανεξέλεγκτη προς κάθε κατεύθυνση είναι λογικό να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες σε οποιαδήποτε χώρα έχει σοβαρό και οργανωμένο πλάνο διακυβέρνησης .

Ωστόσο οι πρωτόγνωρα αποκαλυπτικές τοποθετήσεις για τα δεδομένα της κινεζικής πολιτικής γλώσσας, δείχνουν ότι δεν θεωρούν όλοι τις δηλώσεις Τραμπ ως προεκλογικές τοποθετήσεις ενός «γραφικού» Αμερικανού «δημαγωγού» αλλά ως σοβαρές και βάσιμες απειλές εναντίον της κινεζικής ανάπτυξης και οικονομίας.

Ως φορέας και εκφραστής αυτών των ανησυχιών φαίνεται να είναι και ο Κινέζος Πρωθυπουργός ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντηση του με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τάσσεται υπέρ της διατήρησης με κάθε τρόπο της «μεταπολεμικής» τάξης πραγμάτων, των όρων , των δομών και των κανόνων της παγκοσμιοποίησης που ρυθμίζουν τη λειτουργία του κόσμου όπως την ξέρουμε εώς σήμερα . Εκφράζει την ανησυχία του για την εκλογή Τραμπ αλλά και την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη αναφερόμενος σε κλίμα «απομονωτισμού, λαϊκισμού» ενώ παρουσιάζεται υπέρμαχος και υπεραπιστής τους έργου που επιτελεί μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ και τάσσεται υπέρ της συνέχισής του στην ίδια λογική και φιλοσοφία υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ. Να θυμίσουμε μόνο ότι ο Τράμπ σε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις του είχε πει ξεκάθαρα ότι θα καταργήσει ή θα περιορίσει τα υπέρογκα ποσά που δίνουν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Λι Κετσιάνγκ έχουν ως εξής:

«Η οικονομική παγκοσμιοποίηση, η ύπαρξη πολλών πόλων και ο εκδημοκρατισμός των διεθνών σχέσεων έχουν δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την ειρηνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμμείνει στην κατεύθυνση αυτή»

«Το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό τοπίο υφίσταται μεγάλες αλλαγές, με τις αβεβαιότητες για την οικονομική ανάκαμψη να αυξάνονται, εν μέσω μίας ενίσχυσης του κλίματος απομονωτισμού, λαϊκισμού και κατά της παγκοσμιοποίησης»,

«Η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο του ΟΗΕ, τη διεθνή εξουσία του και την προσπάθειά του να ενισχύσει τη δυνατότητα που έχει για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων. Ως η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα θα συνεργάζεται με όλα τα μέρη για την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα, την συμμετοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων