• 1

aktofylaki frontex

Ένα βήμα πιο κοντά σε μια υποτυπώδη μορφή ομοσπονδοποίησης με τη δημιουργία ενός άτυπου ευρωπαϊκού στρατού φαίνεται να οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση με την κατάργηση της Frontex και τη δημιουργία Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ένα από τα θετικά παρεπόμενα ίσως της βρετανικής εξόδου που έχει ενεργοποιήσει όλα τα απονευρωμένα αντανακλαστικά της μονίμως βραδυπορούσας Ευρωπαϊκής Ένωσης που σπεύδει τώρα, ετεροχρονισμένα να κάνει ό,τι μπορεί πριν ξηλωθεί εντελώς το πουλόβερ της όποιας «ένωσης» έχει απομείνει.

Το βρετανικό δημοψήφισμα ήταν ένα ισχυρό σοκ που την έκανε να συνειδητοποιήσει την πλήρη και μακροχρόνια αναποτελεσματικότητα της Frontex απέναντι στο ιλιγγιώδες μέγεθος των μεταναστευτικών ρευμάτων – με συντονιστή τον τουρκικό δουλεμπορικό στρατό – και να καταλάβει μετά και τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα από φανατικούς μουσουλμάνους- που πέρασαν ανενόχλητοι στην καρδιά της Ευρώπης από τα «τρύπια» ελληνικά σύνορα - , ότι εάν δεν μπορεί να διαφυλάξει στοιχειωδώς τα σύνορά της, την ασφάλεια των πολιτών της αλλά και τη μορφή της ζωής και του πολιτισμού που αυτή πρεσβεύει τότε απλά δεν υφίσταται ως ένωση και ως κοινή οντότητα λαών και εθνών έτσι όπως θέλει να ευαγγελίζεται ότι είναι – όταν το θυμάται.

Η προσφυγική κρίση δεν ήταν η μόνη αλλά μια από τις βασικές αιτίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα που απέδειξε ότι η διαχείριση όλων των μεγάλων ζητημάτων γίνεται κατά πως συμφέρει τη γερμανική πολιτική ηγεσία και έπειτα αφήνονται όλα τα υπόλοιπα κράτη στο έλεος του Θεού και της μοίρας τους. Πρώτο θύμα η χώρα μας που έχει μετατραπεί σε απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης των προσφύγων που χρειάζεται ως φθηνό εργατικό δυναμικό η Βόρεια Ευρώπη.

aktofylaki frontex

Γι’ αυτόν τον λόγο και εάν ισχύσουν στην πράξη τα όσα ισχυρίστηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Ιθαγένειας της Ε.Ε., για  τη θέσπιση του νέου αυτού οργανισμού στη θέση της Frontex  τότε θα πρόκειται σίγουρα για μια θετική εξέλιξη στην ανύπαρκτη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στις προσφυγικές ροές και την ασταμάτητη υπερδραστηριότητα των Τούρκων δουλεμπόρων

«Αναγνωρίζουμε στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, για τα οποία όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι.

Προβλέπουμε για τον νέο Οργανισμό μια ενισχυμένη νομική βάση και αυξάνουμε τους πόρους, ώστε να δρα πιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν κινδυνεύει η λειτουργία του χώρου Σένγκεν».

Είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι μάλλον κάτι δεν πήγε καλά στην μέχρι τώρα οργάνωση και δραστηριότητα της προσφυγικής κρίσης.

Οργανισμός Ευρωπαικής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Ο νέος οργανισμός θα αποτελείται από ένα σώμα συνοριοφυλάκων, μια εφεδρεία ταχείας αντίδρασης και επέμβασης 1500 ατόμων που θα πρέπει να διατίθενται υποχρεωτικά από όλα τα κράτη μέλη την ώρα που η λειτουργία της Frontex προϋπέθετε την εθελοντική συμμετοχή και βοήθεια από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας και πιο δομημένης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων συγκροτείται και μια ομάδα αξιωματούχων που θα αποτελούν τους συνδέσμους ανάμεσα στα κράτη μέλη και τον νέο οργανισμό . Η ονομασία της συγκεκριμένης ομάδας είναι  «officers – liaison» και θα δραστηριοποιείται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χερσαία ή θαλάσσια σύνορα.

aktofylaki frontex

Στο νέο κανονισμό φύλαξης των συνόρων εντάσσεται και ένας οργανισμός καταγγελίας παρατυπιών και δυσλειτουργιών του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ενώ κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας είναι ότι η ευθύνη της έρευνας και της διάσωσης θα είναι συναρμοδιότητα όπως προκύπτει μέχρι στιγμής του Οργανισμού και του Κράτους μέλους, κάτι που ευχόμαστε να λειτουργήσει επ’ ωφελεία της εθνικής μας ακεραιότητας και όχι ως άλλη μια πράξη απώλειας της εδαφικής / θαλάσσιας κυριαρχίας όπως τραγικά μας υπενθυμίζει η εμπειρία του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος.

Το πρώτο σωστό βήμα ωστόσο εάν και καθυστερημένο έγινε και είναι γεγονός. Η κατάργηση της Frontex.

Ελπίζουμε η λειτουργία του νέου Οργανισμού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων να λειτουργήσει στη βάση του ρεαλισμού και των πραγματικών κινδύνων και όχι στη λογική των ανέφικτων «οραμάτων» της εκάστοτε γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

aktofylaki frontex

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές