• 1

tereza may

Προς διαμόρφωση το νέο κυβερνητικό σχήμα της Μεγάλης Βρετανίας με καπετάνιο στα σύγχρονα αχαρτογράφητα νερά εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, μία γυναίκα.

Σε μία δυτική κοινωνία εκφραστή του νεότερου πολιτισμού, αυτό δεν θα έπρεπε βεβαίως να αποτελεί είδηση, ούτε καν να αναφέρεται. Προφανώς όμως οι κοινωνίες που παρουσιάζονται ως εκφραστές του σύχρονου πολιτισμού δεν είναι τόσο εξελιγμένες όσο θέλουν να νομίζουν όταν όλοι οι πολίτες δεν έχουν την ίδια ευκολία και δυνατότητα πρόσβασης στα κυβερνητικά αξιώματα και στους πολιτειακούς θεσμούς...Και όταν αυτή η διαφορροποίηση σχετίζεται με το φύλο του ατόμου τότε πραγματικά βρισκόμαστε πολύ πίσω.

Η Βρετανία κάνει για δεύτερη φορά τη διαφορά, δίνοντας την εξουσία της χώρας σε γυναίκα... Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα ευρωπαικά δεδομένα...Από τη Θάτσερ λοιπόν στην Τερέζα Μέι.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι το φύλο του προσώπου αλλά η προσωπικότητα..Μία προσωπικότητα που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται αρκετά ισχυρότερη από όλους τους υπάρχοντες ηγέτες και ηγετίσκους της Ευρωπαική Ένωσης, με στοιχεία στον χαρακτήρα της τέτοια που πιθανόν να μπορέσουν να μετατρέψουν τη αποχρωματισμένη ταυτότητα της Μεγάλης Βρετανίας τα τελευταία χρόνια αλλά και να διαμορφώσουν ένα εκ δυσμών και εκτός Ευρώπης πλέον αντίπαλο δέος στη γερμανική ηγεμονία της Ευρωπαικής Ένωσης και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουν και οι δύο χώρες..

Kαι ενώ όπως θα ανέμεναν πολλοί η ατζέντα των νέων καθηκόντων της θα έθετε ως πρώτη προτεραιότητα τη διαχείριση των όρων εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαική Ένωση εκείνη κάνει ήδη την πρώτη μεγάλη ανατροπή, θέτοντας ως πρώτο στόχο την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών εντός της χώρας, - και για τις γυναίκες - με φρασεολογία σχεδόν «αριστερή» και κατεύθυνση που δεν συνηθίζεται ούτε από απλό μέλος των συντηρητικών...

tereza may

«Θέλω να ηγηθώ μιας χώρας που δεν θα λειτουργεί για τους λίγους προνομιούχους αλλά για όλους τους πολίτες» Και απευθύνομενη στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα από την Ντάουνινγκ Στριτ, αμέσως μόλις έλαβε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας είπε πολύ χαρακτηριστικά:

«Όταν σκεφτόμαστε στο εξής τη φορολογία, θα αποφασίζουμε με γνώμονα εσάς».

Καθιστώντας έτσι κάτι παραπάνω από σαφές προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός Ευρώπης, ότι το αντιπαράδειγμα είναι εδώ. Η αντιπρόταση στο εφαρμοζόμενο οικονομικό μοντέλο στην Ε.Ε. της μονομερούς λιτότητας, της ανορθολογικής δημοσιονομικής σταθερότητας και της οριζόντιας φορολόγησης, χωρίς καμία κοινωνική διάκριση και κριτήριο. Ένα πρώτο ισχυρό πλήγμα στη μία και μοναδική αλήθεια της γερμανικής ηγεμονίας και άποψης.

Ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα της βρετανικής εξόδου για όλους...

Και ίσως είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό αντίβαρο στις γερμανικές υπερεξουσίες – αλλά και τις ασυγκράτητες για άλλη μια φορά στην ιστορία, φιλοδοξίες – που έχουν αρχίσει να συνιστούν πραγματικό κίνδυνο για την παγκόσμια ευστάθεια...

Ποια είναι η Τερέζα Μέι

Η Τερέζα Μέι είναι στα 59 της χρόνια, η 13η Πρωθυπουργός που λαμβάνει εντολή από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και η μακροβιότερη Υπουργός Εσωτερικών στη Βρετανία τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Είναι κόρη ιερωμένου και παντρεμένη με πρώην τραπεζικό στέλεχος.

Ήταν υπέρμαχος της παραμονής της χώρας της στην Ευρωπαική Ένωση χωρίς εξάρσεις και βερμπαλισμούς...Την ίδια στιγμή δίνει τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας της στην πλέον ιδιόμορφη προσωπικότητα της Βρετανίας, τον Μπόρις Τσόνσον και φανατικότερο υποστηρικτή του Brexit Κάτι που σόκαρε πολλούς και πολλές ενώ είναι σίγουρο ότι στο εξής μόνο βαρετές δεν θα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με τις άλλες χώρες.

boris johnson

Ως κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της μεταφέρονται η άκαμπτη προσήλωση στους στόχους και τις επιδιώξεις της, η ευθύτητα στον λόγο, η μυστικοπάθεια ενώ πολλοί είναι εκείνη που την ονομάζουν σκληρή.

Μία από τις βασικές προθέσεις που εξέφρασε ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας της θα είναι και η ενότητα. Επαναδιατυπώνοντας το πλήρες όνομα του κόμματός της, «Κόμμα Συντηρητικών και Ενωτικών» όρισε ουσιαστικά και την κατεύθυνση στη νέα σελίδα της ιστορίας που ξεκινά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφερόμενη στα τέσσερα έθνη, της Αγγλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας δήλωσε ότι « ...θα συνεχίσουμε ενωμένοι όχι μόνο ως έθνη αλλά και ως πολίτες, ως άτομα ξεχωριστά πρέπει να είμαστε ενωμένοι όπου και εάν βρισκόμαστε..»

Ενώ αξιοσημείωτο είναι και το πως οριοθετεί τη νέα κοινωνική ταυτότητα αλλά και το εθνικό πρόσημο:

«Θα δώσουμε στον κόσμο περισσότερο έλεγχο πάνω στην ίδια του τη ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, μαζί θα χτίσουμε μια καλύτερη Βρετανία».

«Το όνομα της χώρας μας είναι Μεγάλη και αυτό πρέπει να ξαναγίνει».

Η νέα σιδηρά κυρία είναι εδώ και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να έχει ένα ιδιαίτερο και ιστορικό ρόλο στις μεγάλες ανατροπές που συντελούνται στο παγκόσμιο σκηνικό.

tereza may

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές