• 1

tourkika pazaria

Η Τουρκία ιστορικά μας απέδειξε ότι ξέρει να παζαρεύει και να εκβιάζει. Είναι η προσφιλή της πολιτική και οι συνηθισμένες μέθοδοι που ακολουθεί, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Να θυμηθούμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν δίστασε να παζαρέψει και να εκβιάσει, ακόμη και την υπερδύναμη της εποχής μας τις ΗΠΑ.

Το 2003 επειδή οι ΗΠΑ δεν έδωσε αυτά που ήθελε δεν άφησε να περάσουν από το έδαφος της, τα Αμερικανικά στρατεύματα στην Β΄ εισβολή εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράκ με όχι ευνοϊκά αποτελέσματα για την υπερδύναμη.

Οι σημερινοί εκβιασμοί

Το ίδιο όμως έκανε και τώρα η Τουρκία. Πριν λίγο καιρό, δεν άφησε τους Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιωτικούς στη βάση του Ιντσιρλίκ, ζητώντας την άρση της απόφασης του Γερμανικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

tourkika pazaria

Η βάση του Ιτσιρλίκ

Το ίδιο κάνει πάντα η Τουρκία, όταν έχει κάποιο καθοριστικό ρόλο. Κάθε φορά που η χρήση της βάσης του Ιτσιρλίκ, είναι αναγκαία στους Αμερικανούς παζαρεύει. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος, η κυβέρνηση Ερντογάν, άφησε να φανεί ότι είναι πρόθυμη « να δώσει και στους Ρώσους την δυνατότητα χρήσης της βάσεως του Ιτσιρλίκ, για τους βομβαρδισμούς στη Συρία».

Ήταν κάτι που έκανε τους Αμερικανούς να τρέμουν από οργή.

Η Τουρκία σήμερα την μία φλερτάρει με τους Ρώσους, ενώ την άλλη παζαρεύει με τους Αμερικανούς για να αποσπάσει ότι μπορεί περισσότερα. Παίζει με τον ανταγωνισμό μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, που έχουν αντιμαχόμενα συμφέροντα στην περιοχή.

Με τον ίδιο τρόπο εκβιάζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την ένταξη της, χωρίς να εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Εκεί εκβιάζει με το θέμα των προσφύγων, που όπως το χειρίζονται Ευρώπη και Ελλάδα, δίνουν στην Τουρκία την δυνατότητα για νέους εκβιασμούς με την απειλή αυξήσεων της ροής των προσφύγων και μεταναστών.

Δεν είναι τυχαίο που επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια της, από όλες τις μουσουλμανικές χώρες, χωρίς VISA. Μια ανοιχτή πρόσκληση για όσους θέλουν να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

tourkika pazaria

Το αγκάθι του Κουρδικού

Το μεγάλο όμως αγκάθι παραμένει και είναι οι Κούρδοι και το ανεξάρτητο κράτος που θέλουν για την πατρίδα τους. Αυτός είναι ο μεγάλος στρατηγικός φόβος της Τουρκίας.

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία που την ταλανίζει χρόνια με ανταρτοπόλεμο σε βουνά αλλά και στις πόλεις.

tourkika pazaria

Το χειρότερο όμως για την Τουρκία είναι η ίδρυση στα σύνορα της, από την πλευρά είτε της Συρίας, είτε του Ιράκ ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτος, που αργά ή γρήγορα θα έχει επίδραση και στις δικές της Κουρδικές περιοχές.
 
Οι μεγάλες δυνάμεις, όμως το υπόσχονται στους Κούρδους δικό τους κράτος, προκειμένου να πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών, που είναι η μεγάλη σημερινή απειλή τρομοκρατίας. Είναι όμως οι ίδιες περιοχές που η Τουρκία θέλει, όπως λέει ως «ζώνη ασφαλείας» στο Συριακό έδαφος και κάτω από τον δικό της έλεγχο. Έτσι εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει εκεί Κουρδικό κράτος, με πιθανή επέκταση, αλλά έτσι ελέγχουν μεγαλύτερο τμήμα από τα νερά του Ευφράτη.

Ο έλεγχος των νερών στην περιοχή είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, που δεν βλέπει το φως της δημοσιότητος, αλλά το δίνει μεγάλη σημασία το κράτος του Ισραήλ

Υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη εμπλοκή στην περιοχή με τεράστια αντιμαχόμενα συμφέροντα, που εκτός της πολεμικής αντιπαράθεσης θα χρειαστεί και μεγάλα παζάρια για να επιλυθεί και να βρεθεί κάποια λύση. Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε να αποκομίσει κέρδη από την όλη κατάσταση, είτε τουλάχιστον να εξασφαλίσει κάποιο αντιστάθμισμα για αυτά, που κατά την γνώμη της θα χάσει.

Μήπως αυτό το αντιστάθμισμα το αναζητήσει στο Αιγαίο και την Θράκη;

Μήπως κάποιοι θα αποφασίσουν πριν από εμάς για μας χωρίς αλλά χωρίς εμάς;

Μήπως αυτό το αντιστάθμισμα θα είναι από την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια στιγμή μάλιστα που έχει απασφαλίσει ο Ερντογάν και αναζητά εσπευσμένως μια επιτυχία;

tourkika pazaria

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές