• 1

epos40

Τον χειμώνα του 1940, το Ελληνικό Έθνος έγραφε για μια φορά ακόμα, χρυσές σελίδες στην ιστορία του.

Αντιμετώπιζε τις δυνάμεις του Άξονα και για πρώτη φορά ο ελεύθερος κόσμος πραγματοποιούσε νίκες εις βάρος των δυνάμεων του ολοκληρωτισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η καλά προετοιμασμένη ύπουλη επίθεση του Ιταλικού Φασισμού αντιμετωπίσθηκε με μεγάλη επιτυχία από την μικρή και φτωχή Ελλάδα που δεν είχε τους σύγχρονους πολεμικούς εξοπλισμούς εκείνης της εποχής.

Η Ελλάδα δεν δίστασε να τα βάλει με μια υπερδύναμη εκείνης της εποχής που είχε καθηλώσει σε άμυνα την πανίσχυρη επίσης Αγγλική Αυτοκρατορία στο μέτωπο της Αφρικής. Οι Έλληνες αντί να ηττηθούν και να παραδοθούν νίκησαν. Όχι μόνο αντιστάθηκαν αλλά έκαναν πολύ σύντομα αντεπίθεση και πήραν τους Ιταλούς στο κυνήγι, οι οποίοι, μέχρι εκείνη την στιγμή νικούσαν τους Άγγλους στην Αφρική.
     
Τα χιόνια της Πίνδου βάφονταν κόκκινα. Σκηνές αφάνταστου ηρωισμού διαδραματίζονταν από τους Έλληνες στρατιώτες και τους κατοίκους των παραμεθόριων χωριών που έσπευσαν να βοηθήσουν, ώστε να αντιμετωπιστεί ο Ιταλός εισβολέας.
 
Ο ελεύθερος κόσμος κοιτούσε με δέος και θαυμασμό τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά, γινόταν σύμβολο στον ελεύθερα σκεπτόμενο κόσμο. Υπερέβαινε την κάθε φυσική και υλική δυσκολία και η εθνική της ψυχή επέβαλε το δίκαιο.

Μεγάλες απορίες

epos40

  • Ποιο ήταν όμως αυτό το μεγάλο μυστικό χαρακτηριστικό που έκανε τους Έλληνες για μια ακόμη φορά στην ιστορία τους, να νικούν έναν πολυπληθέστερο και πολύ καλύτερα εξοπλισμένο επίδοξο κατακτητή;
  • Τι ήταν αυτό που έδινε στους Έλληνες δύναμη ώστε να υπερβαίνουν τις άγριες καιρικές συνθήκες, το κρύο, την βροχή, τα χιόνια, τα κρυοπαγήματα και τον κατακλυσμό βλημάτων και σφαιρών από τους Ιταλούς εισβολείς;
  • Πώς η μικρή Ελλάδα μετά από την αιφνιδιαστική επίθεση των Ιταλών στις 28 Οκτωβρίου, κατόρθωσε σε λίγες μέρες την Νοεμβρίου να πραγματοποιήσει τις πρώτες αντεπιθέσεις και να αναγκάσει τους εισβολείς σε υποχώρηση, όταν η υπερδύναμη της εποχής Αγγλία είχε συνέχεια ήττες στην Αφρική και υποχωρούσε συνεχώς;
  • Τι ήταν εκείνο που έδινε την δύναμη και το σθένος στους Έλληνες να μάχονται και να νικούν τις πανίσχυρες δυνάμεις του άξονα δίνοντας ψυχικό κουράγιο και ελπίδες στον ελεύθερο κόσμο εκείνης της εποχής που μαχόταν τον φασισμό;

Τα αίτια της νίκης

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι του λαμπρού έπους του 1940, που έκαναν όλη την οικουμένη να θαυμάζει την Ελλάδα και τον τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Ουίνστον Τζώρτιλ, να αναφέρει:

«Άλλοτε λέγαμε: Οι Έλληνες μάχονται σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες μάχονται σαν Έλληνες!»

  • Ο ένας λόγος λοιπόν, ήταν το ψυχικό σθένος των Ελλήνων και το πολύ υψηλό ηθικό τους, που κατανικούσε κάθε δυσκολία και εμπόδιο. Όλος ο Ελληνισμός ενωμένος, σαν μια γροθιά, με υπέρμετρη ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία, αντιμετώπιζε με ανυπέρβλητο σθένος τον εχθρό.
  • Ο άλλος λόγος ήταν γιατί στις κρίσιμες αυτές στιγμές του Ελληνισμού υπήρχε μια σωστή Ελληνική κυβέρνηση που είχε φροντίσει να υπάρχει η πρέπουσα στρατιωτική προετοιμασία στο Ελληνικό κράτος.

Υπήρχε στο τιμόνι της χώρας ένας ηγέτης που διέθετε πολιτική και στρατιωτική εμπειρία, έχοντας και το μεγάλο προνόμιο να διαβλέπει τις πολιτικές διεθνείς εξελίξεις της εποχής.

Αυτός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς. Μπορεί να επέβαλε ανορθόδοξη κυβερνητική εξουσία, όμως πραγματοποίησε ένα μεγάλο εθνικό έργο. Δεν υποτίμησε τα μηνύματα των καιρών του και συνειδητά και συστηματικά προετοίμασε την Ελλάδα γι’ αυτή τη μεγάλη κρίσιμη ιστορική στιγμή, προέβλεπε ότι ερχόταν.

Το ΟΧΙ και το έπος του 1940 δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, όπως μερικοί θέλουν να το παρουσιάσουν. Μια τέτοιου είδους εχθρικής εισβολής όπως της Ιταλικής και της Γερμανικής μετά δεν αντιμετωπίζετε τυχαία και μάλιστα με την επιτυχία που κάναμε εμείς οι Έλληνες.

Είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προπαρασκευής, πολύ καλά προετοιμασμένης από την τότε ηγεσία του Ελληνικού κράτους.
Μιας προετοιμασίας οικονομικής αφού από το 1932 είμασταν σε πτώχευση, σε στρατιωτική και σε ηθική και ψυχικού σθένους.

epos40

Το έπος του 1940 τότε, παρά τις δυσκολίες και τις θυσίες του Ελληνικού λαού, ήταν ένα γλέντι ελευθερίας και ας αντιμετώπιζε τον θάνατο.

Σήμερα που αντιμετωπίζουμε μια νέου είδους κατάκτηση γιατί αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση με απελπισία;

Και το μεγάλο ερώτημα είναι:

Σήμερα που τα σημάδια των καιρών είναι παρόμοια, τί κάνει η δημοκρατική πολιτική μας ηγεσία ώστε να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες για να προστατεύσει τους Έλληνες και το έθνος;

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές