• 1

lavrof athina

Μέσα σε ένα έντονο ψυχροπολεμικού κλίμα αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία, έρχεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Λαβρώφ, στα πλαίσια του προγραμματισμένου 4ο Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, στο Ζάππειο μέγαρο.

Ο Σεργκέι Λαβρώφ που επισκέπτεται την Αθήνα ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μόσχα, αρχικά θα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και μετά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο υπουργοί εξωτερικών θα έχουν συνομιλίες και θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - Ρωσίας για την τριετία 2017-2019. Αμέσως μετά θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου, ενώ θα συμμετάσχουν 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο.

Θα παραστούν επίσης στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Φόρουμ.

Αναμένετε ότι στις συνομιλίες των δύο υπουργών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις του Κυπριακού καθώς και στην κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες.

Να υπογραμμίσουμε ότι μία ημέρα πριν (Δευτέρα 31 Οκτ.) ο Σεργκέι Λαβρώφ πριν έρθει στην Αθήνα, δέχθηκε στην Μόσχα τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και συζήτησαν για το Κυπριακό και άλλα διεθνή και διμερή θέματα.

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Στα πλαίσια επίσης της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ και της πραγματοποίησης του 4ο Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ θα έρθει για επίσκεψη στον Πειραιά το ρωσικό καταδρομικό «Smetlivy» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

lavrof athina

Το ρωσικό καταδρομικό «Smetlivy»

4ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Forum

4ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Forum πραγματοποιείτε στην χρονιά που ανακηρυχθεί ως «Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία» και αντίστοιχα ως «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα» και πραγματοποιούνται δεκάδες εκδηλώσεις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες από κοινού και στις δύο χώρες.

lavrof athina

Στο φετινό Forum έχει στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των διαχρονικών σχέσεων με τη Ρωσία, τόσο σε πολιτιστικό και διπλωματικό επίπεδο όσο και στο φλέγον θέμα της οικονομικής συνεργασίας θα γίνουν ομιλίες από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, καθώς και από τεχνοκράτες και από τις δύο χώρες, με θέματα όπως «Ελλάδα –Ρωσία – Ευρώπη: οι παραδόσεις της συνεργασίας και η κοινή ιστορική τύχη»,  «Η σημασία των Ορθοδόξων παραδοσιακών αξιών στο σύγχρονο κόσμο»,  «Η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων», «Γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο», «Ενεργειακή συνεργασία: βάση της μακροχρόνιας  και αμοιβαίας επωφελούς  σχέσεως».  Παράλληλα θα δημιουργηθούν και στρογγυλά τραπέζια συζήτησης.

Μερικοί από τους υψηλού επιπέδου ομιλητές είναι,ο Γιάννης Μάζης καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο καθηγητής της Παντείου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο Σπύρος Φλογαϊτης καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο ιστορικός Δρ. Πάνος Στάμου, ο Alexei Gromyko-ιστορικός και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας και εγγονός τού πρώην υπουργού εξωτερικών Αντρέι Γκρομύκο και άλλοι.

Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας και της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και το διοργανώνουν το Ίδρυμα Άγιου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», η Ελληνορωσική Λέσχη «Διάλογος» σε συνεργασία με την Pommel Holdings Inc. και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

Το πρώτο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 στην Αθήνα, ενώ το δεύτερο τον Ιούνιο τού 2009 στην Αγία Πετρούπολη και το τρίτο τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Ζάππειο Μέγαρο.

lavrof athina

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές