dhmosio systhma ygeias

Πόσο εύκολο είναι άραγε να εξακολουθεί κάποιος να μιλά ακόμη για Δημόσιο… για Σύστημα… και δη… Υγείας σε συνθήκες ακραίας φιλελευθεροποίησης, οικονομικής κατοχής και μακροχρόνιας εξαθλίωσης του πληθυσμού, όπου αποσυναρμολογείται σταδιακά όλος ο κρατικός μηχανισμός; Όταν αυτό που εξακολουθεί να αποκαλείται «δημόσιο σύστημα υγείας» βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια των δανειστών, αυτό που μπορεί στην ουσία να κάνει η όποια κυβέρνηση με όση θέληση και αποφασιστικότητα μπορεί να έχει είναι η ιδανική , μέτρια ή κακή διαχείριση – και μόνο διαχείριση -των συνεχώς προστιθέμενων απωλειών...

Και μιλάμε βέβαια μόνο για απώλειες γιατί είναι δεδομένος πλέον ο μόνιμος και κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας των δανειστών για περικοπές μέχρι τέλους και στην Υγεία προκειμένου να παρουσιαστεί ως επιτυχές αυτό που ονομάζουν Πρόγραμμα Διάσωσης και έχουν σχεδιάσει στα γραφεία τους χωρίς να γνωρίζουν ούτε τη δομή, ούτε την οργάνωση ούτε τη λειτουργία του ελληνικού κράτους και της κοινωνίας.

Ο χαμένος κοινωνικός προσανατολισμός

Ένα πρόγραμμα που οφείλουν να παρουσιάσουν ως επιτυχές μόνο στα χαρτιά, στους πλασματικούς δημοσιονομικούς στόχους και στους αριθμούς …Ακόμη και εάν αυτή η επιτυχία επικυρώνει κατ’ ουσία τον Θάνατο ενός λαού! Δεν τους απασχολεί και δεν τους ενδιαφέρει …και αυτό είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο ακόμη και σε αυτούς που υπερασπίζονταν τη γραμμή των μεταρρυθμίσεων των δανειστών… κάποιες που μπορεί να φαίνονταν σε πρώτη ανάγνωση ως απόλυτα ορθολογικές…

Και ενώ επιχειρείται να διατηρηθεί στοιχειωδώς ο λαικός και κοινωνικός προσανατολισμός στην Υγεία – με ειλικρινείς θα πούμε εμείς προσπάθειες και προθέσεις – η τραγική πραγματικότητα του ακραίου οικονομικού ελέγχου αλλά και της τεράστιας επιβάρυνσης του δημόσιας υγείας και λόγω του Προσφυγικού δεν επιτρέπουν την ευόδωση των όποιων φιλότιμων προσπαθειών και την επαναφορά του λαικού προσδιορισμού στην υγεία.

Μέτρα όπως η ελεύθερη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων – με την προυπόθεση του μηνιαίου εισόδηματος μέχρι 200 ευρώ – δεν μπορεί να διασώσει πολλά από την αριστερή ταυτότητα που επιδιώκει ακόμη να έχει αυτή η κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορεί να απομακρύνει τις πιο επιβαρυμένες ομάδες της ελληνική κοινωνίας από το οριακό σημείο που βρίσκεται η ζωή τους και τα αδιέξοδα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους.


Ο δανειακός Κόφτης στην Υγεία

dhmosio systhma ygeias

Η ωμή και χωρίς κοινωνικό προγραμματισμό και στοιχειώδη ευαισθησία παρέμβαση, στα δημοσιονομικά της δημόσιας υγείας, όχι μόνο δεν μπορεί να εξορθολογήσει τη λειτουργία της αλλά περιπλέκει πολύ περισσότερο τα χρόνια προβλήματα που αναμφισβήτητα υπάρχουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες και αδιαπραγμάτευτες εντολές των δανειστών μας απαιτείται άμεσος « εξορθολογισμός» του προυπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο η ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει κυριολεκτικά να… «κόψει το λαιμό της» ώστε το ποσό που πληρώνουν οι επιχειρήσεις υγείας για τη διαφορά των πραγματικών δαπανών σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ να είναι μικρότερο κατά 30 % σε σχέση με αυτό που θα προκύψει την επόμενη χρονιά. Το 2017 το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι μειωμένο κατά 30% επιπλέον σε σχέση με αυτό που θα προκύψει κατά το 2018.


Συνολικές και ραγδαίες περικοπές επιβάλλονται επίσης στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα δημοσιονομικά δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και στα φάρμακα. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι προσλήψεις που είχαν ανακοινωθεί από το Υπουργείο και για προσωπικού στον πολύπαθο τομέα των ακτινοθεραπειών, μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός…

Μέχρι τότε οι ..εγκληματικές και πολύμηνες καθυστερήσεις για τους καρκινοπαθείς που περιμένουν να κάνουν ακτινοβολίες στα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχίζονται όπως και το έργο της μαζικής εξολόθρευσης ενός λαού με το τίτλο «μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και διάσωση»!

Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να επανακαθορίσει τα κριτήρια επιλογής και πρόσληψης των διοικητών των νοσοκομείων με βάση πρώτα την επιστημονική τους κατάρτιση και την κοινωνική τους ευαισθησία και όχι μόνο τη γνώση τους στη διαχείριση των οικονομικών, μιας και η υγεία είναι καθαρά ζήτημα κοινωνικού στόχου και προσανατολισμού, βασισμένου και σε πολιτικά κριτήρια και όχι μια απλή παράμετρος του συνολικού προυπολογισμού του κράτους, όπως τείνει να αντιμετωπιστεί. …Εάν δεν θέλουμε βέβαια να μιλάμε σε λίγο καιρό για τα ελληνικά κρεματόρια του Μνημονίου…