• 1

isa

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για την εθνική επικινδυνότητα Πρωθυπουργό και ιατρούς Βουλευτές

 

Θέμα : Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό – Ζητούμε άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση, προκειμένου να αποτρέψετε το καταστροφικό αποτέλεσμα που θα επιφέρει στην εθνική προσπάθεια για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, η ψήφιση της πρότασης που προωθείται από την Κυβέρνησή σας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Εάν ψηφιστεί η πρόταση αυτή, οδηγείτε σε επαγγελματικό αφανισμό δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αφού εδώ και περισσότερο από οκτώ χρόνια αγωνίζονται να επιβιώσουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, υπό το βάρος της πρωτόγνωρης σε ένταση και διάρκεια οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Πατρίδα και δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Αντιλαμβανόμαστε καλά την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, καθώς και τα συσσωρευμένα προβλήματα του υγειονομικού και ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς είμαστε αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια σηκώσαμε το βάρος για να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών, απλήρωτοι για πολλούς μήνες, εξαιτίας της διαρκούς υποχρηματοδότησης του συστήματος. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δοθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό σύστημα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εξοντώνοντας οικονομικά το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδας μας.

Η δυσβάσταχτη κι εκτός κάθε λογικής αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που ξεκινούν τη καριέρα τους αλλά και στους επαγγελματίες με τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η πρόταση της Κυβέρνησης, με το νέο σύστημα ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 15.000 ευρώ. Η ίδια επιβάρυνση ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιστήμονες . Αν ψηφιστεί το σχέδιο αυτό, ουσιαστικά δημεύεται αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, το 75% έως 80% των εισοδημάτων, όσων ελλήνων πολιτών έχουν ελεύθερο επάγγελμα.

Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη. Σε καμία προηγμένη χώρα του κόσμου δεν υιοθετείται η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές αναλογιστικές μελέτες κι ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος. Καμία σοβαρή Κυβέρνηση δεν υιοθετεί ένα ασφαλιστικό σύστημα που να απαγορεύει ουσιαστικά σε επιστήμονες κι επαγγελματίες να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν στην Πατρίδα τους, στερώντας τους το δικαίωμα να διασφαλίσουν με τη δουλειά τους μια αξιοπρεπή ζωή στους ίδιους και τις οικογένειες τους. Καμία Κυβέρνηση που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον δεν αναγκάζει τα "καλύτερα" μυαλά της, το επιστημονικό δυναμικό της, να αναζητήσει σε άλλες χώρες ένα καλύτερο μέλλον.

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Όλοι γνωρίζουν ότι η υπέρμετρη κι εκτός λογικής αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει η Κυβέρνηση. Τα έσοδα του Κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθούν, θα αυξηθεί η παραοικονομία και η εισφοροδιαφυγή. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, όχι μόνον από επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και από εργαζόμενους που οι θέσεις τους συνδέονται με την επαγγελματική δραστηριότητα των παραπάνω επαγγελματικών ομάδων.

Στον ιατρικό χώρο θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των ιατρείων κι εργαστηρίων της γειτονιάς , γεγονός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών καρτέλ της υγείας κι ευνοεί τη λειτουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων, που θα μπορούν με τον τρόπο αυτό να επιβάλλουν τους όρους και τα συμφέροντά τους, σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών και του Δημοσίου. Ενώ θα αυξηθεί η μετανάστευση του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού της χώρας, για την εκπαίδευση του οποίου έχει πληρώσει δισεκατομμύρια ο έλληνας φορολογούμενος.

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Αν επιτρέψετε να συμβούν τα παραπάνω, θα τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η εθνική οικονομία και θα υπονομευτεί κάθε προσπάθεια να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Γιατί ανάπτυξη χωρίς τις παραγωγικές δυνάμεις και το κατάλληλο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, δεν μπορεί να υπάρξει.

Το συμφέρον της Πατρίδας μας επιβάλλει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, για την δημιουργία ενός δίκαιου και μακροπρόθεσμα βιώσιμου συστήματος.

Με τιμή.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

isa


Μην ψηφίσετε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Φέρετε ιστορική ευθύνη

Προς  του  Ιατρούς-Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Θέμα : Μην ψηφίσετε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Φέρετε ιστορική ευθύνη
                                                         
Αξιότιμοι Κύριοι Συνάδελφοι,

Θεωρούμε υποχρέωσή μας, εκπροσωπώντας τον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας να σας καταστήσουμε σαφές ότι οι γιατροί δεν θα δεχθούν το ληστρικό ασφαλιστικό σύστημα που προτείνεται από την Κυβέρνηση.

Δεν στηρίζεται σε σοβαρή αναλογιστική μελέτη, τα αποτελέσματα δε τυχόν εφαρμογής του θα είναι καταστρεπτικά για τον παραγωγικό ιστό της χώρας, μεταξύ άλλων των συναδέλφων σας. Η δυσβάσταχτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που ξεκινούν την καριέρα τους, αλλά και στους επαγγελματίες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σεις γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μέσα στη Βουλή ότι οι Έλληνες ιατροί και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στην οικονομική κρίση. Παρά ταύτα έχουν έμπρακτα, όλα αυτά τα έτη, στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σε αναγνώριση της στάσης τους αυτής, αντί άλλου, οι ιατροί οδηγούνται με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, σε επαγγελματική και οικονομική εξόντωση.

Με το νέο σύστημα ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 15.000 ευρώ. Ουσιαστικά δημεύεται αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά το 75%-80% του εισοδήματός όλων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Οδηγείται έτσι τη χώρα σε δραματική αποδυνάμωση του παραγωγικού δυναμικού της και με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της παραοικονομίας και της ανεργίας.

Οι νέοι επιστήμονες θα φύγουν από τη χώρα και τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς θα κλείσουν. Το σχέδιο πρακτικά υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων καρτέλ της υγείας που είναι τα μόνα που θα επιβιώσουν.

Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Ζητάμε να αναλογιστείτε την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχετε και σας καλούμε να καταψηφίσετε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του.
 
 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

isa

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές