tourkiki proklisi

Φωτογραφία xanthinea.gr

Την ημέρα που η πόλη της Ξάνθης, γιόρταζε με την 96η επέτειο της απελευθέρωσης της και ένωσης της με την μητέρα Ελλάδα, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η Μουσουλμανική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (που με παροτρύνσεις της γείτονος χώρας θέλει να αυτοαποκαλείται Τουρκική), πραγματοποιούσε συνέδριο με τον τίτλο «Γαζή Ερβενός και Βαλκάνια»...

Το συνέδριο οργάνωσε η «Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητα Δυτικής Θράκης» σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης της Ξάνθης (tourkikanea.gr), θέλοντας προφανώς να τιμήσει, αλλά και να υπενθυμίσει τον Γαζή Ερβενό τον Ισλαμιστή κατακτητή και σφαγέα της Θράκης και μέρους της Μακεδονίας, που κατέκτησε αυτές τις περιοχές μεταξύ του 1362-1385.

Είναι μια ακόμη Τουρκική πρόκληση που θέλει συνεχώς να μας υπενθυμίζει πως έχει δικαιώματα πάνω στην αιματοβαμμένη Ελληνική γη, λόγο της μακροχρόνιας κατοχής μας κάτω από σκληρή σκλαβιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας..

Μπορεί οι περισσότεροι Έλληνες να αγνοούν τον Γαζή Ερβενό και το τι συμβολίζει, αλλά οι Τούρκοι τον γνωρίζουν πολύ καλά και τον τιμούν ως μεγάλο στρατηλάτη εναντίον των απίστων (Ελλήνων) σε βαθμό που προσεγγίζει μια μορφή αγιοσύνης!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τον Ιούλιο του 2014 οι μειονοτικοί, με παρότρυνση μάλλον του Τουρκικού προξενείου εγκαινίασαν και βιβλιοθήκη στο Ωραίο με το όνομα «Γκαζί Εβρενός Πασά».

Βλέπεται στην Ελλάδα μπορεί κάποιοι να κάνουν το παν για να ξεχάσουμε την εθνική μας ταυτότητα και την ηρωϊκή μας ιστορία για ελευθερία, αλλά οι γείτονες τιμούν τους προγόνους τους αιμοσταγείς κατακτητές που σκλάβωσαν άλλους λαούς.

Και δυστυχώς οι ενδοτικοί πολιτικοί μας αποδέχονται να συγκαλούν μικτά υπουργικά συμβούλια με μια χώρα που συνεχώς διεκδικεί Ελληνικά εδάφη και κάνει το πάν για να αρπάξει και πάλι τον εθνικό μας εδάφη και πλούτο, όπως τα πετρέλαια και το φυσικό μας αέριο.

Είναι ένας κακοπροαίρετος γείτονας που μας απειλεί με πόλεμο (casus belli) αν τολμήσουμε να ασκήσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα που μας παρέχει το κατοχυρωμένο Διεθνές Δίκαιο. Ένας γείτονας που ξεσηκώνει τις άλλες γειτονικές χώρες Αλβανία και Σκόπια να προβάλουν απαιτήσεις εις βάρος της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα συνδέονται μαζί τους με στρατιωτικές συμφωνίες και τους εξοπλίζουν.

Η απελευθέρωση τον Μάιο του 1920

Τώρα που η πατρίδα μας «βρίσκεται με την πλάτη στο πάτωμα» λόγο της οικονομικής κρίσης οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί πλήρως. Μας προσβάλουν σε μια εθνική μας γιορτή , προσβάλλοντας ταυτόχρονα και τον ίδιο το πρόεδρο του Ελληνικού κράτος, αφού την ίδια μέρα, στην ίδια πόλη οργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν του Οθωμανού κατακτητή Γαζή Ερβενού, που πριν από 655 κατέκτησε και σκλάβωσε αυτή την Ελληνική περιοχή της Ξάνθης. Την σκληρή σκλαβιά της Τουρκοκρατίας, που θα κρατήσει περίπου 540 χρόνια.

tourkiki proklisi

Η Θράκη θα απελευθερωθεί με τους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά γρήγορα θα σκλαβωθεί ξανά και θα μαρτυρήσει κάτω από Βουλγαρική κατοχή. Η Βουλγαρία πάντοτε επιδίωκε επιτακτικά έξοδο στα νερά του Αιγαίου.

Με την νίκη της ΑΝΤΑΝΤ στο Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και την ήττα της Βουλγαρίας, η Θράκη θα βρεθεί κάτω από ένα περίεργο καθεστώς Διασυμμαχικού κρατιδίου (Thrace Interalliee), του Dedeagatch-Αλεξανδρούπολης, με Γαλλική κατοχή (Αύγουστος 1919 – Μάϊος 1920).

Η τελική απελευθέρωση θα γίνει τον Μάϊο του 1920 μετά από μεγάλο πολιτικό παζάρι με τις Μεγάλες Δυνάμεις, χάρη στις διπλωματικές ικανότητες του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Τότε ήταν που ο Γάλλος στρατηγός Charpy (Σαρπύ) θα παραδώσει την Δυτική Θράκη στον Έλληνα μέραρχο Ζυμβρακάκη. Ο Ελληνικός στρατός τραγουδώντας θα παρελάσει, στις 15 Μαΐου 1920, μέσα από τους δρόμους της Ξάνθης κάτω από τις ζητωκραυγές των κατοίκων. Ένα κομμάτι της πατρώας Ελληνικής γης μετά από αιματηρούς αγώνες γινόταν και πάλι ελεύθερο.

Μια ελευθερία που θα κρατήσει σχεδόν 96 χρόνια (με εξαίρεση τα 3 χρόνια της Βουλγαρικής πάλι κατοχής στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Μια ελευθερία που σήμερα κινδυνεύει να χαθεί κάτω από τις συνθήκες που υπάρχουν και την ανικανότητα των πολιτικών ταγών να τις αντιμετωπίσουν με άξονα την προάσπιση του έθνους και της Ορθοδοξίας.