• 1

Γκάζι ervenos

Για να καταλάβουμε οι Έλληνες το τι τιμούν οι Τούρκοι στο πρόσωπο του Γκαζί Ερβενού θα πρέπει να μάθουμε το ποιός ήταν και να καταλάβουμε το αντιπροσωπεύει ...

Ο Γαζή (Γκαζί) Ερβενός Αχμέτ υπήρξε Οθωμανός στρατηγός (1288-1417) διακρίθηκε επί των ημερών των σουλτάνων Μουράτ Α, Βαγιαζίτ Α και Σουλεϊμάν Τσελεμπή. Ήταν Ελληνικής καταγωγής και ο ιδρυτής του Οθωμανικού οίκου των Εβρενόζογλου , που είναι οι εκτουρκισθέτες Βυζαντινοί του οίκου των Ουρανών .

Άλλωστε το όνομα του προήλθε από το «Ουρανός» - Εβρενόζ και του τίτλου Γκαζί, που αποκαλούνταν οι πολεμιστές του Ισλάμ - οι ιππότες της ημισελήνου.

Οι ιππότες της ημισελήνου

Οι Γκαζήδες - ιππότες της ημισελήνου - από τον 11ο αιώνα έκαναν επιδρομές και λεηλατούσαν στο όνομα της «ορθής πίστης του Ισλάμ και πολεμούσαν για την κυριαρχία του σωστού θεού » και την εμπέδωση του λόγου του επάνω στην γη κατακτώντας τον τότε γνωστό κόσμο . Για αυτούς αυτό ήταν ιερό χρέος και στάση ζωής που απέρρεε από την ερμηνεία που έδιναν στο Κοράνι .

Ήταν οι «μαχητές της πίστης» που είναι θριαμβευτές στη μάχη εναντίων των μη-Μουσουλμάνων εχθρών. Ήταν η αιχμή του δόρατος για την Ισλαμική και μετά Οθωμανική για την εδαφική κατάκτηση της Μικράς Ασίας και των Βαλκανίων και στα πρώτα χρόνια ήταν οι ότι οι φεουδάρχες ιππότες στη Δυτική Ευρώπη. Είχαν πολύ μεγάλη ισχύ ακόμη και ο σουλτάνος ​​μέχρι το 1450 περίπου, σηκωνόταν όρθιος - αποδίδοντας τιμή - όταν σάλπιζε ο παιάνας των Γαζήδων. Θα αποδυναμωθούν αργότερα όταν η υπάρξει ανάγκη μιας κεντρικής αυτοκρατορικής εξουσίας όπως έγινε και στη Δύση.

Τον τίτλο του Γαζή χρησιμοποιούσαν και οι σουλτάνοι για τον αντικαταστήσουν με τον τίτλο του Χαλίφη δηλαδή του διαδόχου και επικεφαλή του μουσουλμανικού κόσμου. Ο τίτλος του Γαζή απονεμήθηκε στον Οσμάν ΑΠασά (1258 - 1326), Ταμερλάνο (1336 - 1405) αλλά και στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (1881-1938).

Γκάζι ervenos
Ο Γκαζί Αχμέτ Ερβενός

Ο Γαζή (Γκαζί) Αχμέτ Ερβενός που ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Εμανουήλ Β κατακεκλιμένα 1409 αναφέρει σε γραπτό του ως «αιμοβόρο με απαράμιλλη έχθρα για τους Χριστιανούς», στον Ελληνικό χώρο έρθει ως πολεμιστής και κατακτητής του Ισλάμ. Σταδιακά θα κατακτήσει τη Θράκη. Το 1361 αφού κατακτήσει την Δυτική Θράκη θα έχει ως πρώτη στρατιωτική του έδρα την σημερινή Κομοτηνή, ενώ λίγο αργότερα θα συνεχίσει στη περιοχή της Μακεδονίας, καθώς και στην Κόρινθο το 1387. Θα αποκτήσει μεγάλες περιοχές γης, θα κτίσει ισλαμικά τεμένη, χαμάμ, άλλα δημόσια κτήρια, επαύλεις για τον εαυτό του, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον εποικισμό των περιοχών αυτών από τούρκους.

Θα πεθάνει σε πολύ μεγάλη ηλικία το 1417 στα Γιαννιτσά (Τουρκικά Γενιτζέ-ι-Βαρντάρ), όπου επάνω στον τάφο του θα ανεγερθεί μαυσωλείο και θα αποτελέσει τόπο προσκυνήματος. Κατά την ισλαμική πρακτική όταν πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα της αποδίδονται ιδιότητες αγιοσύνης.

Άλλωστε στη μαρμάρινη επιγραφή του τάφου του, που είναι σε παλαιοοθωμανική γραφή, αναφέρεται ως «ο Διοικητής των γαζήδων και πολεμιστών για την Πίστη, που συνέτριψε τους άπιστους και πολυθεϊστές, αυτός που επισκέφθηκε τον ιερό οίκο του Θεού».

Στις αρχές του 20ου αιώνα θα αναμορφωθεί και θα επεκταθεί το μαυσωλείο και τότε θα λειτουργήσει και ως τέμενος.

Γκάζι ervenos

Το μαυσωλείο του Γκαζί Ερβένο στα Γιαννιτσά

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές