• 1

thessaloniki

Η Θεσσαλονίκη είναι η ποθητή πόλη όλων των γειτονικών χωρών της Ελλάδος, καθώς και άλλων λαών που θέλουν να κάτω από την κατοχή τους, την στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μακεδονίας.

Από την ίδρυσή της το 315 π.χ., από τον Κάσσανδρο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέχρι σήμερα, δεν θα σταματήσουν να την ονειρεύονται και να την επιβουλεύονται.

thessaloniki

Η Θεσσαλονίκη είναι από τις λίγες πόλεις της Ευρώπης που έχει συνεχόμενη ζωή και ιστορία ως πόλη για 2.320 χρόνια.
Θα γίνει η πρωτεύουσα του Ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Θα είναι η συμβασιλεύουσα στο Βυζάντιο, η δεύτερη σημαντική πόλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι η πόλη που θα ήθελε ως επίνειο για την πρόσβαση της στο Αιγαίο και η Αυτοκρατορία Αυστροουγγαρίας.

Για την κυριαρχία της Θεσσαλονίκης θα γίνει ο Ελληνοβουλγαρικός Πόλεμος το 1913 και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα στρατεύματα της ΑΝΤΑΝΤ (Γαλλίας, Αγγλίας, Ρωσίας) θα την καταλάβουν και θα γίνει το κέντρο επιχειρήσεων τους στο Βαλκανικό μέτωπο.

Στη Θεσσαλονίκη επικεντρώνονται οι βλέψεις των σημερινών Σκοπίων, αλλά και οι μύχιοι πόθοι των Τούρκων για την επανίδρυση του Νέο-Οθωμανικού τους κράτους στην εποχή μας.

Οι μνηστήρες της πολυπόθητης Θεσσαλονίκης όταν δεν μπορούν να την κατακτήσουν για τον εαυτό τους, προσπαθούν να την κάνουν πολυεθνική!

Δηλαδή να μην είναι ελληνική, αλλά ανήκει σε όλους τους βαλκανικούς λαούς, όπως και σε άλλους, που φιλοξενήθηκαν σ΄ αυτή τη μαρτυρική Ελληνική πόλη, για μερικές χρονικές περιόδους, άλλοτε ως μετανάστες και άλλοτε ως κατακτητές.

Προσπαθούν λοιπόν να την μετατρέψουν σε μια πολυεθνική περιοχή, κάτω από πολυεθνική επιτήρηση, ώστε να έχουν λόγο στο ουσιαστικό επίνοιο των Βαλκανίων και τους εμπορικούς δρόμους που ανοίγονται από την Θεσσαλονίκη στην ενδοχώρα.
Μπορεί σε κάποια περίοδο στην ιστορία της οι Έλληνες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να ήταν μειοψηφία, αλλά αυτό όμως έγινε λόγω των πολλών και επανειλημμένων σφαγών στους κατοίκους της.

Ιστορία των σφαγών

thessaloniki

Στους χρόνους του Βυζαντίου κάθε φιλόδοξος, επιδρομέας της «ελληνικής γης», μη μπορώντας να καταλάβει την «Πόλη των Πόλεων», την Κωνσταντινούπολη, ξεσπούσε τον θυμό του, επάνω στη Θεσσαλονίκη και το λαό της.

Θα την πολιορκούν και όταν κατορθώσουν να την κυριεύσουν θα ξεσπούν τη μανία τους επάνω στον πληθυσμό της, που θα τον ληστεύουν και θα τον σφάζουν.

Πριν έρθει η Τουρκοκρατία, η Θεσσαλονίκη θα υποστεί πέντε μεγάλες σφαγές, που θα αποδεκατίζουν κάθε τόσο τον πληθυσμό της (390 μ.χ., 904 μ.χ, 1185 μ.χ, 1204 μ.χ, 1342 μ.χ.) από τους διάφορους Ευρωπαϊκούς λαούς.
 
Η πρώτη άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους θα γίνει το 1391 μ.χ. Θα καταστρέψουν τη Θεσσαλονίκη σχεδόν εκ θεμελίων, σε τέτοιο σημείο που δεν ξέρουμε ακόμα και σήμερα (μόνο να υποθέσουμε μπορούμε), σε ποιο σημείο βρισκόταν τουλάχιστον 40 Εκκλησίες και μοναστήρια, που υπήρχαν εντός της Θεσσαλονίκης και γνωρίζουμε την ύπαρξή τους μόνο από τις αναφορές περιηγητών πριν από την άλωση της.

Με τους Τούρκους θα γίνουν ανελέητες σφαγές και θα επακολουθήσει ένα μεγάλο παιδομάζωμα το 1395, για να πληθύνει το σώμα των γενιτσάρων.

Η Θεσσαλονίκη θα περάσει ξανά για λίγα χρόνια στους Βυζαντινούς και μετά από λίγο στους Ενετούς.

Οι Οθωμανοί θα επέλθουν και στις 29 Μαρτίου του 1430, μετά από ένα μεγάλο σεισμό, που θα προκαλέσει ρήγμα στα τείχη της, θα την ξανακαταλάβουν οι Τούρκοι με τον Μουράτ Β΄, για να επαναλάβουν την καταστροφή και τις σφαγές που είχαν κάνει πριν από λίγα χρόνια, στην πρώτη άλωση.

Οι Θεσσαλονικείς που κατόρθωσαν να επιζήσουν, θα φύγουν από την πόλη και δεν θα γυρίζουν πίσω, παρά τις δελεαστικές υποσχέσεις των Τούρκων.

Τότε οι Τούρκοι για να υπάρξει πληθυσμός στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να κινηθεί το εμπόριο, θα φέρουν να μείνουν οι εκδιωχθέντες Εβραίοι από την Ισπανία το 1492.

thessaloniki

Το 1519 στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν, 1.087 οικογένειες Χριστιανών, 1.374 οικογένειες Μουσουλμάνων και 3.143 οικογένειες Εβραίων.

Οι Έλληνες Χριστιανοί θα έχουν επάνω στις πλάτες τους το 50% των δυσβάστακτων φόρων που επιβάλλουν οι Τούρκοι, για τα έξοδα της συντήρησης της τουρκικής στρατιωτικής φρουράς.

Βέβαια δεν θα ξεχνούν κατά περιόδους με διάφορες αφορμές να σφάζουν τους Έλληνες που έβρισκαν «πρόχειρους» εντός των τειχών.

  • Το 1571, μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, οι Τούρκοι ξεσπούν στον ελληνικό πληθυσμό. Σφάζουν 30.000. Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.
  • Το 1821, ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης στο σύνολό του θα είναι 100.000. Όταν ξεσπάσει η ελληνική επανάσταση του΄21 θα επαναστατήσει η Χαλκιδική και θα πολιορκηθεί από τους Έλληνες η Θεσσαλονίκη.

Ο Γιουσούφ Μπέης, ο επονομαζόμενος και «Χριστιανομάχος», θα καταπνίξει την επανάσταση και θα σφαγιάσει τους Θεσσαλονικείς. Τα επίσημα τουρκικά στοιχεία, μιλούν για 25.000 σφαγιασθέντες Έλληνες, σχεδόν ολόκληρος ο Ελληνικός πληθυσμός της πόλης.

thessaloniki

Η Τουρκική περιγραφή της σφαγής

Ο ανώτερος Τούρκος δικαστής Χαιρονλλαχ εφέντης, θα καταγράψει τέρατα και σημεία από την σφαγή. Μεταξύ των άλλων θα γράψει :

« … Κάθε μέρα, κάθε νύχτα δεν ακούς τίποτα, άλλο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από σπαρακτικές φωνές, κλάματα και βογκητά. Οι Χοτζάδες και οι Ουλεμάδες είχαν λυσσάξει θαρρείς.
   Τι είδαν τα μάτια μου …Πατισάχ… »

Και ο Τούρκος υψηλόβαθμος δικαστής συνεχίζει με την περιγραφή βασανισμού Ελλήνων προεστών, αλλά και τον φρικτό τρόπο θανάτωσης του Μητροπολίτη.

Αυτά είδαν τα μάτια ενός Τούρκου αυτόπτη μάρτυρα, αλλά αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα, δεν μπορούν να τα αποδεχθούν τα μάτια ορισμένων νεοκουλτουριάριδων Ελλήνων, που θέλουν να ξαναγράψουν την Ελληνική  Ιστορία κάτω από την οπτική γωνία της αποεθνικοποιημένης παγκοσμιοποίησης.  

Η εμφάνιση των μνηστήρων

Με τα πρώτα συμπτώματα διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρχισε και η προσέλευσης των διάφορων μνηστήρων για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα. Πρώτα έγινε η κίνηση για εξέγερση των Σλαβόφωνων με την οργάνωση ΕΜΑΕΟ, που θα οδηγούσε σε αυτονόμηση και μετά ένταξη της Μακεδονίας και της Θράκης στο τότε Βουλγαρικό Βασίλειο.

Τον Απρίλιο του 1903 θα ανατιναχτεί μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Γαλλικό πλοίο «Γκουανταλκιβίρ » και θα καταστραφεί από εμπρησμό η Οθωμανική Τράπεζα.

Η τελική εξέγερση θα γίνει τον Ιούλιο του 1903 την ημέρα εορτής του προφήτη Ηλία. Είναι και η ημέρα που θα επιλέξει για την εθνική του γιορτή το κρατιδίο των Σκοπίων.

Η εξέγερση θα καταπνιγεί από τους Τούρκους με σφαγές στους Χριστιανικούς πληθυσμούς αδιακρίτως, ασχέτως εάν ήταν Σλαβόφωνοι η Ελληνόφωνοι.

Θα επέμβουν οι Μεγάλες Δυνάμεις, που θα θέσουν την περιοχή προσωρινά υπό τον έλεγχο Διεθνής χωροφυλακής (Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Ρωσίας).

Θα επακολουθήσει ένα νέο κύμα τρομοκράτησης του Ελληνικού πληθυσμού από τους βουλγάρους κομιτατζήδες, που επιδιώξουν με την βία και την τρομοκρατία τον εκβουλγαρισμό των Ελλήνων και θα εξελιχθεί στον γνωστό μας Μακεδονικό Αγώνα.

thessaloniki

Το 1912 με τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο η Θεσσαλονίκη θα απελευθερωθεί από τον Ελληνικό Στρατό, αλλά σύντομα για να διατηρήσει την ελευθερία της και την Ελληνικότητα της, θα οδηγηθούμε στον νικηφόρο για την Ελλάδα Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα εμπλέξει και πάλι την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία, αφού οι Γερμανοί μαζί με τους Βουλγάρους θα εισβάλουν καταλαμβάνοντας την Καβάλα και τα Σέρρας, ενώ σε απάντηση τα συμμαχικά στρατεύματα της ΑΝΤΑΝΤ (Γαλλίας, Αγγλίας, Ρωσίας) θα αποβιβασθούν και θα καταλάβουν την Θεσσαλονίκη ως κέντρο επιχειρήσεων τους στο Βαλκανικό μέτωπο.

thessaloniki

Αντικείμενο διεκδίκησης όμως η Θεσσαλονίκη θα γίνει και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατοχή, που θα επακολουθήσει, όπου η Θράκη και η Μακεδονία θα δεινοπαθήσουν κάτω από την Βουλγαρική κατοχή.

Θα επιχειρήσουν ακόμη και την δημιουργία ανεξάρτητης κομουνιστικής Μακεδονίας. Με την λήξη του ανταρτοπολέμου-εμφύλιου 1944 -1949 και την νίκη του Εθνικού Στρατού της Ελλάδος όλα αυτά θα σταματήσουν.

Δεν θα σταματήσουν όμως οι διεκδικήσεις των διαφόρων για αυτό το κομμάτι της Ελληνικής γης. Αντί για τους Βουλγάρους θα πρωταγωνιστούν για την διεκδίκηση της, οι Γιουγκοσλάβοι του Τίτο, που θα ονοματίσουν την περιοχή των Σκοπίων ως Μακεδονία.

Είναι το πρόβλημα που θα μας κληρονομήσει η διάλυση του Γιουγκοσλαβικού κράτους, μετά την κατάρρευση της κομουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης.

Το κρατίδιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τα Σκόπια, ως νέοι φανατισμένοι γενίτσαροι, χωρίς να το δικαιούνται διεκδικούν ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας με μια τεράστια αυθαίρετη παραχάραξη της ιστορίας, που θα έχει και εδαφικές προεκτάσεις.

thessaloniki

Μετά την πάροδο χιλιάδων χρόνων η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία θα παραμείνουν ο μεγάλος πόθος κατάκτησης των γειτόνων μας και των ξένων δυνάμεων που τις στηρίζουν.

Το θέμα είναι το πότε αυτό θα το καταλάβουν οι διάφοροι πολιτικοί μας εντός της Ελλάδος, που δεν υπερασπίζονται με το πρέποντα αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά μας δίκαια και με την στάση τους ανοίγουν «Κερκόπορτες» στους επιβουλείς της πατρίδος μας.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι, η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία θα παραμένουν πάντα ένας πολυπόθητος στόχος κατάκτησης, που όσοι αισθάνονται Έλληνες έχουν καθήκον να την υπερασπιστούν, γιατί η ύπαρξη τους είναι ταυτόσημη με την ύπαρξη του έθνους μας.

thessaloniki

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές