• 1

ttip

Kαι να που ο χειρότερος εφιάλτης που ξόρκιζαν για χρόνια οι Ευρωπαίοι γίνεται ζοφερή πραγματικότητα και απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας και φυσικά για την επιβίωσης της ίδιας της Γηραιάς Ηπείρου...

Και αυτό αφού τα μεταλλαγμένα εισέρχονται στην Ε.Ε. δια της κερκόπορτας που υποδεικνύει η Μέρκελ στους Αμερικανούς μέσω της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου (TTIP) που μορφοποιείται παρασκηνιακά από το 2013 και όπως φαίνεται οδεύει προς το τελικό και οριστικό της στάδιο, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται από το ολλανδικό παράρτημα της Greenpeace και τη διαρροή απορρήτου,- 248 σελίδων- εγγράφου, μέρος του προσχεδίου της τελικής μορφής που θα λάβει η συγκεκριμένη συμφωνία.

Ένα έγγραφο πραγματικά σοκαριστικό αφού φαίνεται ότι χάνεται κάθε δημόσιος έλεγχος στις εταιρίες και τις πολυεθνικές των τροφίμων αλλά και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αυτονόητων έως σήμερα δικαιωμάτων των πολιτών. Η Greenpeace έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο όπου μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε οι Αμερικανοί ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους να τροποποιήσουν, κοινώς να χαλαρώσουν τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών αλλά το σημαντικότερο των αποκαλύψεων είναι ότι οι ΗΠΑ προκειμένου να αναγκάσουν την Ευρώπη να εισάγει περισσότερα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, απειλούν με μποϊκοτάζ τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων και κυρίως τους Γερμανούς.

Οι συζητήσεις προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη φαίνεται να προχώρησαν αρκετά κατά τις συναντήσεις που είχαν Μέρκελ και Ομπάμα στη Γερμανία και φυσικά χωρίς η γερμανίδα Καγκελάριος να λάβει έγκριση ή να δώσει ενημέρωση στους ευρωπαίους εταίρους της αλλά και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε..Και ίσως και να έπραξε σωστά από τη μεριά της αφού κάτι τέτοιο θα ήταν απλώς χάσιμο χρόνου, όταν για κάθε απόφασή της νομικά κατοχυρωμένη ή όχι, είναι δεδομένο ότι τελικά όλοι θα συμφωνήσουν.

Έτσι όχι μόνο θα τρώμε τα μεταλλαγμένα τρόφιμα αλλά δεν θα ξέρουμε ούτε που ούτε πότε τα τρώμε αφού δεν θα αναγράφεται ως συστ ατικό του προϊόντος ή της τροφής η γενετικώς τροποποιημένη σύστασή της.

ttip

Σε ανακοίνωση της η υπεύθυνη της εκστρατείας της ελληνικής Greenpeace, κα Ναταλία Τσιγαρίδου αναφέρει τα ακόλουθα:

«Έιναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος…Η πλήρης και πιο πρόσφατη έκδοση του προσχεδίου πρέπει να δημοσιευθεί αμέσως ώστε οι πολίτες και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους να μάθουν τι ετοιμάζεται για αυτούς χωρίς αυτούς και να παρέμβουν. Η δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια.»

Η δημοκρατία που μάλλον θα αργήσει πολύ να ξαναφανεί στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, θα πούμε εμείς...

 

Πηγή: DW, Greenpeace Eλλάδος

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές