• 1

castro orthodoxia

Ο εμβληματικός ηγέτης του κομουνιστικού συστήματος , Φιντέλ Κάστρο , στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του , ανέπτυξε πολύ καλές σχέσεις με την Ελληνο-Ορθόδοξο Εκκλησία , ενώ στα προηγούμενα χρόνια είχε απαγορεύσει τούς Χριστιανούς να είναι μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος και της νεολαίας του.

castro orthodoxia

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο τέως Βασιλεύς της Ελλάδος και μέλος της Ολυμπιακής επιτροπής Κωνσταντίνος μαθαίνει ότι στην Αβάνα στον χώρο που βρισκόταν η εκεί Ορθόδοξη Εκκλησία και είχε καταστραφεί στους χρόνους της επανάστασης θα κτιστεί ένα πολιτιστικό κέντρο. Επικοινωνεί με τον Κουβανό πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο και του προτείνει την ανέγερση και πάλι στον ίδιο χώρο Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο δεν μπορεί να σταματήσει το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής , αλλά αντιπροτείνει την ανέγερση Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αβάνας. Στο προαύλιο του άλλοτε καθολικού μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου , που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι και είναι σήμερα Ιστορικό Μουσείο και παραχωρεί τέσσερα  στρέμματα.
Η Ορθόδοξη Επισκοπή Κεντρώας Αμερικής αμέσως αναλαμβάνει την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου με πρωτοστάτη τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παναμά και Κεντρώας Αμερικής  κ.κ. Αθηναγόρα.

Λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 , την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 , αρχίζουν στην Αβάνα , οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα θυρανοίξια  του Ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

castro orthodoxia

Ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο θα πάει ο ίδιος να υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο της Αβάνας , Χασέ Μαρτί , τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Μέχρι να έρθει η Κυριακή , που θα γίνουν τα θυρανοίξια ο Πατριάρχης θα επισκεφτεί διάφορα ιδρύματα , θα περιοδεύσει σε διάφορα μέρη και θα παρευρεθεί σε εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν του. Παντού θα υποδέχονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη με εκδηλώσεις λατρείας.

Στην ολιγοήμερη παραμονή του στην Αβάνα ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε επτά φορές με τον πρόεδρο Φιντέλ , από τις οποίες οι τρείς ήταν συζητήσεις κατ΄ ιδίαν.

Σε μία εκδήλωση μάλιστα στο συνεδριακό κέντρο της Αβάνας που ήταν ομιλητής για το περιβάλλον  ο Πατριάρχης ο Κουβανός πρόεδρος σηκώθηκε και τον χειροκροτούσε όρθιος.

castro orthodoxia

Ο πρόεδρος Φιντέλ κάστρο παραδίδει το κλειδί του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ταξίδεψε και μια μεγάλη αποστολή από την Ελλάδα μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γ. Καρατζαφέρης , καθώς και άλλες προσωπικότητες από χώρο της ομογένειας όπως ο τότε πρόεδρος  του αποδήμου Ελληνισμού κ. Αθενς , καθώς και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής κ. Ιάκωβος.

castro orthodoxia

Επίσημος καλεσμένος ήταν ο τέως Βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος.

castro orthodoxia

Ο επαναστάτης και κομουνιστής Κουβανός πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να σταλούν στο κράτος του βιβλία της Ορθοδόξου Θεολογίας και των Πατέρων της πίστεώς μας , προκειμένου να μεταφρασθούν, να ανατυπωθούν και να διανεμηθούν σε όλα τα Σχολεία και τα ιδρύματα της χώρας.
Ο Κουβανός πρόεδρος εξέπληξε δε τους πάντες όταν ζήτησε από τον Πατριάρχη την δημιουργία Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στην Αβάνα.

castro orthodoxia

castro orthodoxia

Η πινακίδα έξω από τον ιερό Ναό του αγίου Νικολάου στην Αβάνα σε τρείς γλώσσες Ισπανικά , Ελληνικά και Αγγλικά.

«ESTA CATEDRAL ES UN REGALO DEL PUEBLO CUBANO PARA LA IGLESIA ORTODOXA GRIEGA Y AL PATRIARCA ECUMENICO BARTOLOMEO» FIDEL CASTRO RUZ NOVIEMBRE 2003″.

Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΤΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ» ΦΙΔΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΥΖ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2003.

«THIS CATHEDRAL IS A GIFT BY THE PEOPLE OF CUBA TO THE GREEK ORTHODOX CHURCH AND TO ECUMENICAL PATRIARCH BARTHLOMEW» FIDEL CASTRO RUZ NOVEMBER 2003.

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές