• 1

efes2016

Καθημερινά πλέον, ελέω και της εν εξελίξει Τουρκικής στρατιωτικής άσκησης EFES (Έφεσσος) 2016, γίνονται παραβιάσεις, προκλήσεις και υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα των νησιών ανατολικά της Χίου και ειδικότερα στη νήσο Οινούσσες και πέριξ αυτής... Τι μπορεί να συμβαίνει πραγματικά όμως;

Σαφώς και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδήμων σε θέματα στρατιωτικής στρατηγικής και τακτικής, αλλά με την "ερασιτεχνική" ματιά που μπορώ να δω τα πράγματα, κάτι μου "βρωμάει"...

Ποιά είναι τα δεδομένα λοιπόν:

1) Η Τουρκική στρατιωτική άσκηση "EFES 2016", θα διαρκέσει ένα μήνα (4/5/2016 - 4/6/2016) και θα έχει στο ένα σκέλος της αποβατικό χαρακτήρα, ενώ στο δεύτερο, θα περιλαμβάνει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

2) Η EFES 2016, θα απασχολήσει περί τους 8,500 άνδρες όλων των κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

3) Με την NAVTEX 329/16, οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεσμεύσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του κεντρικού Αιγαίου και δυτικά της Χίου (βλέπε φωτό) ως πεδίο βολής, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της περιοχής αυτής, έχει αρχικώς την "νομιμοποίηση" χρήσης πραγματικών πυρών - δικαίως ή αδίκως, έναντι Ελληνικών στόχων.

navtex2016

4) Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

5) Η περιοχή της Χίου εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο "παρακολούθησης" της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες στο Αιγαίο.

6) Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, απασχολείται σχεδόν εξ'ολοκλήρου με το θέμα της "διαπραγμάτευσης", τα οικονομικής φύσεως νομοσχέδια, τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, κλπ. Επιπρόσθετα, για κάποιες μέρες εντός του διαστήματος που θα διαρκέσει η Τουρκική στρατιωτική άσκηση, ο Πρωθυπουργός καθώς και σημαντικοί άνθρωποι του περιβάλλοντός του θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος.


Εκ πρώτης όψεως λοιπόν, με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, το πεδίο ενδιαφέροντος σε περίπτωση "θερμού επεισοδίου", δείχνει να έχει στηθεί στην περιοχή ανατολικά της Χίου, ειδικότερα από την στιγμή που το σύμπλεγμα των νησίδων και βραχονησίδων πλησίον των Οινουσσών καθώς και οι ίδιες οι Οινούσσες, εγγράφονται ως αμφισβητήσιμες περιοχές από την πλευρά της Τουρκίας.

Με απλά λόγια, τα συγκεκριμένα νησιά παρενοχλούνται εδώ και κάμποσο καιρό, είναι τρομακτικά πολύ κοντά στις Τουρκικές ακτές, η "EFES 2016" έχει αποβατικό χαρακτήρα και τέλος, ο θαλάσσιος και εναέριος χώρος δυτικά της Χίου έχει αποκλειστεί, κάνοντας την υποστήριξη της Χίου από την ηπειρωτική Ελλάδα, δυσκολότερη. Το μόνο που απομένει ίσως είναι μια αφορμή, ένα λάθος, ένα απρόσμενο γεγονός που θα είναι η σπίθα σε ένα επεισόδιο που οι εξ'ανατολών γείτονες φαίνεται να έχουν αναβαθμίσει την θέση τους στο συγκεκριμένο χώρο, σε περίπτωση μιας στρατιωτικής αναμέτρησης.


Τι μας διδάσκει η παγκόσμια πολεμική ιστορία

Και πάλι, ως απλός ερασιτέχνης στο θέμα και με καμία διάθεση προσβολής της πολεμικής αντίληψης των ανωτέρων και ανωτάτων στρατιωτικών της χώρας, τους οποίους εκτιμώ αλλά και εμπιστεύομαι απολύτως, αυτό που παρατηρώ ως απλός παρατηρητής και λάτρης της ιστορίας, είναι πως σχεδόν όλες οι κερδοφόρες μάχες στο διάβα της ιστορίας, περιείχαν τουλάχιστον ένα από τα εξής χαρακτηριστικά: αιφνιδιασμό, αντιπερισπασμό, πολλαπλασιασμό ισχύος, στρατηγικό πλεονέκτημα. Πιο απλά, πόσες φορές έχουμε δει στον κινηματογράφο να πετιούνται πέτρες σε μια αντίθετη κατεύθυνση όταν ο ήρωας είναι κρυμμένος και θέλει να κάνει μια επιθετική κίνηση;

Ειδικότερα, σε επιθετικές ενέργειες, το στοιχείο του αντιπερισπασμού είναι τόσο αποδοτικό, που θεωρείται απολύτως αναγκαίο σε μια επιθετική ενέργεια. Θυμίζω ενδεικτικά:

  • η απόβαση της Νορμανδίας από τους Συμμάχους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε σε διαφορετική ακτή από αυτή που περιμέναν οι Δυνάμεις του Άξονα,
  • οι νικηφόρες μάχες του Ελληνικού Εθνικού Στρατού έναντι του "Δημοκρατικού Στρατού" κατά τα 2 τελευταία έτη του εμφυλίου πολέμου,
  • η Ναυμαχία της Σαλαμίνας με την επιλογή πεδίου από τον Θεμιστοκλή και η εξαπάτηση των Περσών


Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι δυνατόν το στοιχείο του αντιπερισπασμού να μην το γνωρίζουν οι Τούρκοι και Έλληνες Στρατηγοί; Αστεία πράγματα... Σαφώς και το γνωρίζουν και προσωπικά, πιστεύω ότι σχεδιάζουν και ανασχεδιάζουν πάνω σε αυτό το στοιχείο διαρκώς.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο λοιπόν, το να είναι η ευρύτερη περιοχή της Χίου ένας αντιπερισπασμός μιας ενδεχόμενης επιθετικής ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας δηλαδή, ποιό είναι το σημείο εκείνο όπου θα μπορούσε να είναι το πραγματικό σημείο επιθέσεως; Ποιό μπορεί να είναι το πραγματικό αντικείμενο του πόθου που θα εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα της Τουρκίας;

Μια απλή ματιά στον χάρτη, αλλά και με την βοήθεια στρατιωτικών που αναφέρουν το πραγματικό πρόβλημα, μας λύνεται η απορία.

Είναι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα το σύμπλεγμα νησιών της Μεγίστης (Καστελόριζο).

Οι λόγοι;

1) Η νήσος Μεγίστη βρίσκεται 135 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρόδου, η οποία Ρόδος είναι και η μόνη ουσιαστικά περιοχή που μπορεί να προσφέρει υποστήριξη στο πιο απομακρυσμένο και αποκομμένο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας.

2) Η Μεγίστη, και τα χωρικά της ύδατα που καθορίζουν την Ελληνική ΑΟΖ, αποτελούν τρομακτικό πρόβλημα για την Τουρκία. Μέσω της Μεγίστης η Ελληνική ΑΟΖ συνδέεται με αυτήν της Κύπρου, ενώ παράλληλα εντός της Ελληνικής ΑΟΖ και λόγω της νήσου Μεγίστης, τελούν υπό πιθανή Ελληνική εκμετάλλευση τεράστια αποθέματα ορυκτού πλούτου.

3) Προσφάτως και τεχνιέντως, η Τουρκία ουσιαστικά όχι μόνον απαγόρευσε στο Ελληνικό Πρωθυπουργικό αεροσκάφος να ανεφοδιαστεί στην Ρόδο, εγείροντας θέματα αποστρατικοποίησης της Δωδεκανήσου και ειδικότερα της περιοχής Ρόδου και Μεγίστης, αλλά ουσιαστικότερα εγκαθίδρυσε ίσως ένα καθεστώς που έγινε αποδεκτό από την Ελληνική πλευρά για τις πτητικές πρακτικές Ελληνικού ενδιαφέροντος.

4) Η ναυτική αποστολή του ΝΑΤΟ που "περιπολεί" το Αιγαίο, έχει εξαιρέσει την περιοχή του Καστελορίζου από την εποπτεία της.

5) Η Μεγίστη και οι νησίδες πέριξ αυτής, βρίσκονται το ίδιο κοντά στις Τουρκικές ακτές, όσο το σύμπλεγμα των Οινουσσών.

6) Εξ'ιδίας εμπειρίας, μιας και η κύρια στρατιωτική μου θητεία ήταν στη Φρουρά Εθνοφυλακής της νήσου Μεγίστης, γνωρίζω πολύ καλά τους συσχετισμούς ισχύος με την αντιπέρα όχθη. Η εντολή των αξιωματικών μου ότι σε περίπτωση πολέμου, κανένας Εθνοφύλακας πάνω στο Καστελόριζο δεν έχει δικαίωμα να πεθάνει χωρίς να έχει πλήξει 25 τουλάχιστον εχθρούς, έχει ριζώσει μέσα μου.

Η ανωτέρω λίστα, θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχιστεί, αλλά ο σκοπός του άρθρου δεν είναι αυτός. Άλλωστε όπως ανεφέρθη παραπάνω, είμαι βέβαιος ότι η Στρατιωτική Αρχή της Χώρας έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους, τους αντιπερισπασμούς και γενικότερα έχει σχέδια και πλάνα δράσης σε πάρα πολλά στρατιωτικά σενάρια, που πραγματικά δεν είμαι σε θέση ούτε καν να φανταστώ.

Ειλικρινά όμως, δεν έχω πεισθεί ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι σε θέση να αντιδράσει ορθά στον κατά την γνώμη μου αντιπερισπασμό που διαβλέπω και αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός του κειμένου αυτού.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Πολιτική Αρχή της Χώρας έχει ενημερωθεί για το πραγματικό κίνδυνο από την Στρατιωτική μας Ηγεσία, είναι σε θέση να αντιδράσουν σωστά; Έχουν την επάρκεια, το καθαρό μυαλό αλλά και την αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων που θα χρειαστεί σε ένα τέτοιο επεισόδιο; Μήπως το ΝΑΤΟ με την μη παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή κάνει τα στραβά μάτια ή στην καλύτερη αυτοπροστατεύεται από το πραγματικό καυτό σημείο των επερχόμενων ημερών; Μήπως εκβιάζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας; Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της παραίτησης Νταβούτογλου στην Τουρκία, με ένα "θερμότατο" επεισόδιο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο; Είμασταν ποτέ άλλοτε σαν Κράτος τα τελευταία 100 χρόνια τόσο ευάλωτοι; Ήταν ποτέ άλλοτε τόσο φιλικοί οι Ευρωπαίοι έναντι των Τουρκικών επιδιώξεων (βλέπε έκδοσης visa, κονδύλια για λαθρομετανάστευση, κλπ); Μια ενδεχόμενη διαγραφή του Ελληνικού χρέους, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι, όσο σαφώς ή ασαφώς διατυπωθεί, όσο ουσιαστική ή μη κι αν είναι, μήπως έχει ανταλλαχθεί με εδαφικές παραχωρήσεις;

Εύλογες απορίες ή συνωμοσιολογία...; Ειλικρινά, εύχομαι το δεύτερο!

 

Καταλήγοντας λοιπόν στον αντιπερισπασμό, για να απαντήσω στον τίτλο του άρθρου "Οινούσσες 2016: πρόκληση, πόθος ή αντιπερισπασμός", σαφώς και δεν προτείνω την άφεση των Οινουσσών στη μοίρα τους. Προς Θεού!

Η Ελλάς, κατά τη γνώμη μου το επόμενο διάστημα πρέπει να έχει το μάτια της ορθάνοικτα σε τουλάχιστον δυο μέτωπα. Το αν μπορεί, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Πρέπει να τα έχει και η κουβέντα τελειώνει εκεί.

Το ότι οι Έλληνες είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό Έθνος εξ'ορισμού, δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι Ευρώπη σημαίνει "ευρύς οψ" (ανοικτά μάτια, αντίληψη των γεγονότων, εξυπνάδα, κλπ). Εύχομαι το "ανοικτά μάτια", να μην αντικατασταθεί με το "ανοικτά πόδια", ειδικότερα τώρα που οι καιροί το απαιτούν.

 

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές