• 1

prokalei i tourkia

Βλέποντας τις Τουρκικές προκλήσεις να εντείνονται ο κάθε λογικός Έλληνας αναρωτιέται.

Δεν είναι η πρώτη φορά , αλλά γιατί τώρα η Τουρκία προκαλεί με κορώνες ;

Μέχρι σε ποιο σημείο μπορεί να φθάσει ;

Θα προχωρήσει να κάνει πράξη τις παράλογες απειλές της ;

Θα αποτολμήσει μια νέα εμπόλεμη κατάσταση ;

Η κατάσταση στην Τουρκία

Βέβαια ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα λένε όχι. Αυτοί είναι πολιτικοί λεονταρισμοί λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων. Άλλωστε έχουν αποδεκατιστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της από τις πολλές φυλακίσεις στελεχών της αεροπορίας , του ναυτικού και του στρατού. Οι παραγωγικές σχολές μάλιστα των αξιωματικών έχουν κλείσει από την ημέρα του πραξικοπήματος και δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

Από ανασφάλεια μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 εκτός από τις δεκάδες που έχει φυλακίσει , έχει απολύσει 120.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Ο τρόμος για την κατηγορία ότι υπονομεύεις το σημερινό καθεστώς Ερντογάν πλανάται παντού στην Τουρκία και ο κόσμος προσέχει πολύ το τι λέει και σε ποιόν το λέει. Ακόμη προσέχει και ποιος κάθεται δίπλα του στα καφενεία. Η κοινωνία της Τουρκίας βρίσκεται σε αναταραχή αλλά και σε πόλεμο στα νότια με την εμπλοκή στη Συρία και το αντάρτικο των Κούρδων.

Παράλληλα η Τουρκική λίρα υποτιμάται καθημερινά χωρίς να ξέρουμε μέχρι σε ποιο σημείο θα φθάσει.

Το μεγάλο όμως και ουσιαστικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Θα συνεχίσει να είναι ένα κοσμικό μουσουλμανικό κράτος ακλουθώντας την κατεύθυνση του Νέο-Τουρκικού κράτους του Κεμάλ Ατατούρκ , ή να θα ακολουθήσει το όραμα του Ερντογάν και των Νέο-Οθωμανιστών που τον ακολουθούν ;

Το σημερινό κράτος των Τούρκων έχει το ίδιο δίλημμα με αυτό που αντιμετώπιζε στα τέλη του 19ου αιώνα , που μην μπορώντας να ακολουθήσει τις σύγχρονες εκείνης της εποχής εξελίξεις σε οικονομικές και κοινωνικές δομές προκάλεσε την αποσύνθεση του και την δημιουργία του περίφημου «Ανατολικού ζητήματος». Δηλαδή το πώς θα διαιρεθούν να τεράστια τμήματα κτήσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία της κρατικής μηχανής αλλά και οι νέες κοινωνικές τάσεις γεννήθηκε το κίνημα των Νέο-Τούρκων και οι καταπιεσμένοι κατεχόμενοι λαοί να αναζητήσουν την ελευθερία τους.

prokalei i tourkia

Η σημερινή Τουρκία έχει και πάλι να αντιμετωπίσει τις νέες τεχνικές και οικονομικές εξελίξεις που αλλάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι απέναντι σε ένα δογματικό Μουσουλμανισμό που επανέρχεται δριμύτερος. Ένα Μουσουλμανισμό που ξυπνάει τα Νέο-Οθωμανικά εθνικά όνειρα ορισμένων κύκλων στην Τουρκία , που αναζητούν τα παλαιά μεγαλεία του κατακτητού κυρίαρχου στην Ανατολική Μεσόγειο και ηγέτη του Μουσουλμανικού κόσμου.

Αυτό φαίνεται να είναι και το όνειρο του Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και χρόνια να προωθήσει σιγά-σιγά.

Δεν είναι τυχαίο οι μεγάλες γιορτές με Οθωμανικές στολές και παράτες. Ούτε η μια πιο συντηρητική στροφή σε ορισμένες μουσουλμανικές κατευθύνσεις ( μαντίλα κλπ )
Τα γεγονότα και οι σημερινές εξελίξεις όμως αναγκάζουν τον Ερντογάν να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς σε αυτά που ονειρεύεται γιατί αλλιώς θα τον ξεπεράσουν οι νέες υπό διαμόρφωση καταστάσεις.

prokalei i tourkia

Αλλαγή στη Συνθήκη της Λωζάννης

Οι γεωστρατηγικές ζώνες επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο ξαναμοιράζονται , νέα κράτη πιθανόν να δημιουργηθούν όπως ένα Κουρδικό κράτος και μάλιστα σε περιοχές που θέλει νε έχει κάτω από την κατοχή της η Τουρκία. Ένα κράτος ενός λαού που ένα μεγάλο κομμάτι του ζεί ακόμη και σήμερα υπόδουλο από την Τουρκία κάνοντας συνεχώς ανταρτοπόλεμο.
Είναι ένα κράτος που για άλλους λόγους θέλουν την ύπαρξη του οι ΗΠΑ το Ισραήλ και ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Ενός κράτους που η ύπαρξη γίνεται αναγκαία λόγο του εξτρεμιστικού μουσουλμανισμού που θέλει να δημιουργήσει Ισλαμικό Κράτος και δημιουργεί μεγάλες εμπόλεμες καταστάσεις.

Η Τουρκία σε αυτό το σημείο βρίσκεται με αντίθετα συμφέροντα με τις Μεγάλες Δυνάμεις και φυσικά δεν μπορεί να τους επιβληθεί και το ξέρει.

Η δημιουργία ενός τέτοιου κράτους στην περιοχή σημαίνει και αλλαγή σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί στην Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 από 17 κράτη. Σε αυτή την Συνθήκη δεν έχουν συμφωνηθεί μόνο τα σύνορα με την Ελλάδα , άλλα όλα τα σύνορα που θα έχει το νέο-ιδρυθέν τότε κράτος της Τουρκίας.

Έτσι η Τουρκία λέει αφού αλλάζεται τα συμφωνηθέντα στη «Συνθήκη της Λωζάννης» και εγώ θα αναγκαστώ να χάσω , γιατί να μην ζητήσω κάτι άλλο σαν αντιστάθμισμα ; Γιατί να μην κατοχυρώσω επισήμως κάτι στην Βόρειο Κύπρο που έχω υπό την κατοχή μου και γιατί να μην πάρω και κάτι από το Αιγαίο που πάντα ήθελα , αλλά και από τον πλούτο το του τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που πρόκειται να τους γίνει εκμετάλλευση.

prokalei i tourkia
Μαζί με το όνειρο των Τούρκων για την σταδιακή επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα περισσότερα εδάφη που κατείχαν , με μια σύγχρονη κατακτητική μορφή και μια μεγαλύτερη ομοιογένεια πληθυσμού , τώρα υπάρχει και το πλιάτσικο επάνω στον Ελληνικό πλούτο των υποθαλάσσιων πετρελαίων και φυσικού αερίου.

Άλλωστε για την αρπαγή αυτή των υδρογονανθράκων του Αιγαίου η Τουρκία από το 1974 διεκδικήσεις και έχει επιβάλει μια ιδιόμορφη εμπόλεμη κατάσταση με την Ελλάδα.

Δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία να της ξεφύγει.

Γιατί τώρα

Η Τουρκία θέλει να κάνει εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της. Μια πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα , ίσως είναι μια σωτήρια νίκη σε πολλά μέτωπα για το καθεστώς Ερντογάν. Και στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και στο εξωτερικό για διαπραγματεύσεις καθώς και οικονομικά εάν αρπάξει δικαιώματα στα πετρέλαια.

Στο εσωτερικό.

Ο πληθυσμός της Τουρκίας θα συσπειρωνόταν προκειμένου να υπερασπιστεί τα «δίκαια» της πατρίδος του.

Ο Ερντογάν θα εδραίωνε το καθεστώς του και θα σταματούσε κάθε αμφισβήτηση απέναντι του.

Θα χρέωνε στην εμπόλεμη κατάσταση την όποια οικονομική κρίση.

Στο εξωτερικό

Θα έδειχνε την ισχύ του και γιατί δικαιούται ένα αντάλλαγμα για αυτά που χάνει στην Ανατολή

Να μπορεί να διαπραγματευθεί πριν διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση χωρίς να έχει πάρει ανταλλάγματα.

Τα πλεονεκτήματα

Η Τουρκία μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα λόγο της απόπειρας του πραξικοπήματος και τις πολλές συλλήψεις στρατιωτικών στελεχών του , αλλά από την άλλη πλευρά έχει δημιουργήσει μια πολύ δυνατή πολεμική ισχύ με υποστήριξη μιας πολύ μεγάλης πολεμικής βιομηχανίας , που της δίνει μια αρκετά μεγάλη αυτάρκεια , που στερείται η Ελλάδα.

Έχει μια μεγάλη πολεμική μηχανή που συνεχώς εξασκείται και κερδίζει εμπειρίες

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση λόγο της οικονομικής κρίσης , των μνημονίων αλλά και του μεγάλου αριθμού ξένων που υπάρχουν και κυρίως των προσφύγων και μη νόμιμων μεταναστών που δεν ξέρεις πόσοι από αυτούς είναι πράκτορες της ΜΙΤ ή φανατικοί Ισλαμιστές που μπορεί να σου προκαλέσουν πρόβλημα στα μεταπώλησε.

Η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν άφησε ποτέ να χαθεί, η όποια ευκαιρία της δόθηκε να επιτεθεί στην Ελλάδα , όποτε βρισκόμασταν σε αδύναμη θέση και αυτή την στιγμή οι συγκυρίες φαίνεται να την βοηθούν.

Θα το τολμήσει και πότε ;

Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει απασφαλίσει.

Θα τις βγει όπως προς το παρόν υπολογίζει ή για παράγοντες που δεν έχει δει θα υπάρξει ανατροπή στη μεγάλη ματαιοδοξία της ;

prokalei i tourkia

Ακολουθήστε μας!

facebook twitter google+ youtube instagram

Σήκω Έλληνα ραδιοφ. εκπομπές

σηκω έλληνα ραδιοφωνικές εκπομπές